Thursday, March 12, 2015

85. ΤΑ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΤΑ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 


1) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 
(ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ)

2) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
(Τωρα στατιστικα στις ευρωπαικες επιχειρησεις τα 2/3 του ενεργητικου ειναι δανειακα κεφαλαια και μονο το 1/3 ιδια κεφαλαια. Δηλ αν και νομικα το ενεργητικο ανοικει στην επιχειρηση,ο ουσιαστικα οικονομικα το μεγαλυτεο μερος δεν ανοικει πλεον, και υπαρχει κεφαλαιακη αλλοτριωση.

Το νορμαλ θα ηταν το αναποδο. Δηλ 2/3 ιδια κεφαλαια, και κατα μεγιστο 1/3 δανειακα κεφαλαια.
Για να γινει αυτο ομως, απο την στιγμη που εκδιδεται το νεο χρημα πρεπει να κυκλοφορει στην κοινωνια κυριως μεσω επενδυσεων (συνιδιοκτησια) και οχι μεσω δανεισμου. )

3) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΤΩΝ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ 1-ΠΡΟΣ-10
( Η βασικη πηγη ασταθειας και απληστιας του τραπεζικου συστηματος. Εναλλακτικα διατηρειται ο τροπος λειτουργιας των τραπεζων αλλα τους αφαιρειται η ικανοτητα να εκδιδουν χρημα οπως την εχουν τωρα, και ιδρυονται νεες ιντερνετικες επιχειρησεις για να ταιριαξουν αυτους που θελουν να δανειζουν με αυτους που θελουν αν δανεισθουν που λειτουργουν οπως οι μεσιτες ακινητων)

Βλεπε

4) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΣΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΟΣΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

5) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΧΩΡΙΣ
ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (ΑΠΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΕΧΡΙ ΥΠΕΡΓΗΡΟΣ, ΕΙΤΕ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ)
(Βλεπε http://www.ted.com/talks/andrew_mcafee_what_will_future_jobs_look_like.html)

6) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 
ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ 

(Η εσωτερικη υποτιμηση στο ευρω (με τα μνημονια, και ο ορος εσωτερικη υποτιμηση
χρησιμοποιηθηκε απο την Μερκελ), αυξησε και αυξανει τις οικονομικες ανισοτητες εσωτερικα σε μια χωρα οπως π. χ. η Ελλαδα.

Μια εξωτερικη υποτιμηση (π.χ, εντος ενος τοπικου νομισματος οπως η δραχμη) 
λιγο επηρεαζει τις εσωτερικες οικονομικες ανισοτητες.

Η ικανοτητα αγορας ξενων προιοντων (π.χ. πετρελαιου ) κυριως εξαρταται απο το ισοζυγιο εισαγωγων-εξαγωγων και την αναπτυξη και λιγοτερο απο το αν χρησιμοποιεται ενα τοπικο νομισμα (π.χ. δραχμη) η το ευρω. 

Η οικονομικη κριση της υπερχρεωσης αν και μειωσε τις οικονομικες διαφορες των χωρων της ευρωπης και USA, απο τις αλλες φτωχοτερες αναπτυσσομενες χωρες (οπως Κινα, Ινδια κλπ) εσωτερικα στις πολιτειες της USA και χωρες της Ευρωπης αυξησε τις οικονομικες διαφορες. (π.χ, βλεπε δεικτη Gini στο Wikipedia τα τελαυται 5-10 χρονια)

Βλεπε

http://www.thepressproject.gr/article/39686/Pos-nomizete-oti-moirazetai-o-ploutos-pos-tha-thelate-na-moirazetai-kai-poia-einai-i-pikri-pragmatikotita

ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ

Η μετατοπιση των πραγματικων αιτιων της υπερχρεωσης, απο την κλιμακα της εθνικης οικονομιας στην κλιμακα του διεθνους νομισματικου συστηματος, οδηγει σε μια πιο σωστη λογικη, ηθικη, ψυχολογια και πολιτικη.

Τα παρακατω ειναι μια σειρα απο διατυπωσεις για την κριση της υπερχρεωσης, με την λαθος λογικη και την σωστη λογικη. Μετα απο αυτο γινεται συζήτηση γιατι το πρωτο ειναι λαθος λογικη και το δευτερο σωστη λογικη. 

1) 
ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΙΚΗ Την υπερχρεωση στην Ελλαδα την εφερε κακη πολιτικη ελληνικων κυβερνησεων
ΣΩΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Την υπερχρεωση στην Ελλαδα την εφερε η ιδιωτικοποιηση της εκδοσης του χρηματος στο ευρω.(τροπος ροης του χρηματος απο την εκδοση του απο την ΕΚΤ μονο μεσω χρεων)

2)
ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΙΚΗ Η υπερχρεωση σε μια χωρα Χ (π.χ. Ελλαδα) μπορει να λυθει με καποιες σωστες οικονομικες αποφασεις της κυβερνησης της χωρας Χ
ΣΩΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Η υπερχρεωση σε μια χωρα Χ (π.χ. Ελλαδα) μπορει να λυθει με αλλαγη
του νομισματικου συστηματος (του Μααστριχ) και μετατροπη της ΕΚΤ σε μη κερδοσκοπικο οργανισμο που ανοικει στα κρατη της ευρωζωνης. Αλλα αυτο ειναι μια συλλογικη διεθνης απο φαση ολων των χωρων της ευρωζωνης. 

3)
ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΙΚΗ Οταν μια τραπεζα καταρρεει, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου) η μονη λυση ειναι να κουρευονται οι καταθεσεις και τα ιδια κεφαλαιο της (επενδυτες).
ΣΩΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Οταν μια τραπεζα καταρρεει, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου) η δικαιη και κοινωνικα ανώδυνη λυση ειναι να κουρευονται τα δανεια της τραπεζας αυτης απο την Κεντρικη Νομισματικη Τραπεζα, που εκδιδει το χρημα.

4) 
ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΙΚΗ Οταν ενα κρατος καταρρεει οικονομικα απο τα χρεη, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου, της Ελλαδας) η μονη λυση ειναι να δανειζεται περισσοτερο απο το ΔΝΤ και να εφαρμοζεται κοινωνικα καταστροφικη οικονομικη πολιτικη. 
ΣΩΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Οταν ενα κρατος καταρρέει οικονομικα απο τα χρεη, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου, της Ελλαδας κλπ) η δικαιη και κοινωνικα ανωδυνη λυση ειναι να αγοραζει ολα τα χρεη της, η κεντρικη τραπεζα που εκδιδει το χρημα και να τα διαγραφει. Σε δευτερη φαση, να κρατικοποιειτα η κεντρικη τραπεζα και οποτε εκδιδει χρημα να ανοικει σε ολα και σε καθε ενα κρατος της ευρωζωνης αναλογικα. Φυσικα και η ιδια η χωρα να βελτιωνει τα οικονομικα της και την λειτουργεια της. 

Αιτιες για κοινωνικα φαινομενα υπαρχουν πολλες, και ειναι διαφορετικες , αναλογα με την κλιμακα μεγεθους που υιοθετούμε. Το παρον ποστ ειναι αφιερωμενο στο να δειξη πως αναζητωντας τις αιτιες στισ δανειζομενες χωρες π.χ. στα δημοσια οικονομικα της Ελλαδας, οδηγουμαστε σε λαθος λογικη , και ενοχοποίηση που οχι μονο δεν μας βοηθα να καταλαβουμε πως δεν θα ξανασυμβεί η κριση αλλα μας βαζει σε λαθος αλληλοκατηγοριες και διχασμο που συμφερει του πραγματικα υπευθυνους. Αντιθετα αναζητωντας τις αιτιες σε διεθνες επιπεδο, στην κλιμακα της λειτουργιας του νομισματικου συστηματος , οχι μονο βλεπουμε πως η υπερχρεωση μπορει να σταματηση, αλλα κι τι πρεπει να αλλαξη για να μην συμβαινει. τα μεσα μαζικης εημερωσης συνηθως παιρνουν το μυνημα πως για την υπερχρεωση ενοχοι ειναι οι δανειζομενοι και η οικονομικη συμπεριφορα τους. Ομως η αλλη οψη του νομισματος ειναι πως για την υπερχρεωση ενοχος ειναι ο τροπος κειτουργιας του νομισματικου συτηματος. Τα διαφορα ποστ και βιντεο σε αυτην την ομαδα απο την αρχη μεχρι τωρα αυτο αναλυουν.

Πρεπει να καταλαβουν οι χωρες (οπως Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανια, Πορτογαλια αλλα γενικα και ολες) πως ακομα και τελεια δημοσιονομικα να ειχαν και αψογους αδιαφθορους πολιτικους, και μηδεν μαυρη οικονομια, και μηδεν φοροδιαφυγη, παλι θα καταλληγαν σε αυξανομενη υπερχρεωση, δεδομενου λιγο περισσοτερου χρονου. Διοτι η σωστη κλιμακα κατανοησης των αιτιων της υπερχρεωσης ειναι η διεθνης κλιμακα ροης του χρηνατος στο νομισματικο συστημα. Η κριση της υπερχρεωσης σε καθε χωρα, εχει αιτιες λιγοτερο απο 20% στις κυβερνησεις και τα δημοσιονομικα και περισσοτεο απο 80% στον τροπο λειτουργειας του νομισματικου συστηματος

Το ΔΝΤ, και η Ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα ΕΚΤ, εχουν καθε συμφερον, να σπειρουν την διχονια, να εφαρμοζουν το "διαιρει και βασιλευε" π.χ. σε χωρες οπως η Ελλαδα, η Κυπρος, η Πορτογαλια κλπ να τις πειθουν πως ειναι η βασικες υπευθυνες για την κριση τους, και βαζουν τους μεν καθε χωρας να μαχονται τους δε κλπ. Ειναι σαν να μαλώνουν μια ομαδα ανθρωπων μεσα σε ενα δωματιο για το ποιος ειναι υπευθυνος για την ελευση της καταιγιδας που χαλασε την σοδεια τους. 

Κατανοώντας αυτό, καταλαβαινουμε επισης πως στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει καμμια αποφαση που βρισκεται στην εξουσια μιας μονο εθνικης κυβερνησης η οποια μπορει να παρθει απο αυτην και να λυση πραγματικα το προβλημα της υπερχρεωσης για την χωρα αυτης της κυβερνησης. Π.χ. ακομα και αν μια ελληνικη κυβερνηση καταφερει να ακυρωση τα μνημονια, να τα βγαλει παρανομα, να διαγραψη (μονομερως η οχι) ολο το χρεος, παλι δεν εχει λυθει. Απλως εγινε ενα restart και διδομενου αρκετου χρονου, θα ξαναβρεθει η χωρα στην ιδια σχεδον θεση. Ουτε μπορει καποιος να πει "Απο εδω και περα, τωρα που μηδενιστηκε το χρεος, δεν θα ξαναδανεισθω". Διοτι αν το πει αυτο θα περιπεση η χωρα προκαταβολικα σε φτωχεια και υφεση ιδια σχεδον με εκεινη που θα ερθη μετα την υπερχρεωση. Ειναι απόλυτα αναγκαιο και αναποφεκτο να χρησιμοποιει χρηματα ενα κρατος, και αν δεν τα τυπωνει πλεον το ιδιο θα αναγκαστη να τα δανεισθει απο αυτους που τα τυπωνουν.

Η μετατοπιση των πραγματικων αιτιων της υπερχρεωσης, απο την κλιμακα της εθνικης οικονομιας στην κλιμακα του διεθνους νομισματικου συστηματος, οδηγει σε μια πιο σωστη λογικη, ηθικη, ψυχολογια και πολιτικη.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ
1) Θα δανειστεί η χωρά ή δεν θα δανειστεί;
2) Αν θα δανειστεί από που θα δανειστεί; Και είναι δυνατόν να βρεθούν δανειστές που δεν θα ζητήσουν να επιβάλουν υποχρεωτικούς όρους διακυβέρνησης στην Ελλάδα;. Π.χ. μπορεί να εξηγήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εκδίδει τώρα μηνιαία ευρώ, πως απαιτεί δανεισμό από αυτήν αλλιώς βγαίνει από το ευρώ;
3) Αν δεν βρεθούν τέτοιοι δανειστές θα εκδοθεί παράλληλο ανεπίσημο Ελληνικό κρατικό νόμισμα χωρίς η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη η μήπως Επίσημη κρατική δραχμή του υπουργείου οικονομικών;
4) Τι μέτρα οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης χρειάζονται;

Για περισσοτερα διαβαστε το Μπλογκ

http://overdebtmonetarysystem.blogspot.gr/2012/04/1-how-current-monetary-system-creates.html


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Οι περισσοτεροι ανθρωποι νομιζουν πως οι τραπεζες δανειζουν, τα χρηματα των καταθεσεων σε αυτες, απο τον κοσμο. Αλλα αυτο ειναι ετσι μονο κατα 5%-10-% .Η αληθεια ειναι διαφορετικη. 

Εδω ειναι ενα θαυμασιο κειμενο, με πληροφοριες απο τα εσωτερα των τραπεζων που το αναλυει πολυ καλα

http://www.anthroposophy.org/uploads/media/Federal_Reserve-PVOLeary.pdf  

Ο Ford (της αυτοκινητοβιομηχανίας) συνήθιζε να λεει οσο ζουσε, "Ισως να ειναι και καλο που ο (αμερικανικός) λαος μας δεν πολυκαταλαβαινει πως λειτουργουν οι τραπεζες, διοτι αν καταλαβαινε ισως και να γινοταν εξέγερση πριν ξημερωση" Τι ειναι λοιπον αυτο που ο κοσμος ακομα και σημερα δεν πολυκαταλαβαινει για τις τραπεζες? Ειναι πως ο κανονας των κλασματικων αποθεματων 1-προς-10 λειτουργει με διπλο τροπο. Οχι μονο αν καταθεση καποιος μια επιταγη 10 ευρω, η τραπεζα εχει το δικαιωμα να δανείσει τα 9 απο αυτα, αλλα πως και αν καταθεση 10-ευρω σε χαρτονομισμα, η τραπεζα εχει το δικαιωμα να δανείσει 10 φορες περισσοτερα, δηλ 100 ευρω, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, αλλα ζητα να τυπωθουν αμεσα απο την κεντρικη τραπεζα, χρεώνονται στον ηλεκτρονικο λογαρισμο της, στην κεντρικη τραπεζα, εισρεουν στα ταμεια της και τα δανειζει. Το μονο που χρειαζεται ειναι μια υπογραφη απο καποιον "αξιοπιστο" που θελει να δανειστεί τα 100 ευρω. 

Το χρημα λοιπον σε αυτο το νομισματικο συστημα δημιουργειται απο το μηδεν, μονο αν προκειται να εισρρευση στην κοινωνια ως χρεος. Διολου παραξενο που με αυτον τον τροπο σταθερα διογκωνεται το χρεος σε ολους.

Περα απο το γεγονος, πως 
1) Καμμια ομαδα ιδιωτων δεν θα επρεπε να εχει το προνομιο να εκδιδει το επισημο νομισμα (διοτι αυτο αυτοματα κανει το χρηματοοικονομικο συστημα μη-δικαιο, αφου καμμια αλλη ιδιωτικη ομαδα δεν μπορει να ανταγωνιστη τους ιδιοκτητες της κεντρικης τραπεζας) 
2) Κανεις οργανισμος ιδιωτικος που εκδιδει χρηματα , δεν δικαιουται να τα δανειζει με τοκο, δεδομενου πως ουτε απο ιδρωτα εργασιας βγηκαν, ουτε χρειαζεται να τα ξαναπαρη πισω (αφου μορει να τυπωσει οσα θελει).

Το ενδιαφερον ειναι πως οταν εκδιδει-τυπωνει χρηματα η κεντρικη τραπεζα, υποτιθεται πως τα καταγραφει πρωτα στο παθητικο (τα χρωστα στον....κανενα) και μετα οταν τα δανεισει τα καταγραφει στο ενεργητικο. Η διπλογραφικη λογιστικη ισως την προδιδει την πραγματικη ηθικη. ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που η κεντρικη τραπεζα εχει δανεισει και υποτιθεται της τα χωσταμε, ηδη απο την αλλη πλευρα του ισολογισμου, μας τα .....χρωστα!
http://www.anthroposophy.org/uploads/media/Federal_Reserve-PVOLeary.pdf
www.anthroposophy.org