Saturday, January 31, 2015

61. ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ?
Η ΣΩΣΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣYΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ.


Η μετατοπιση των πραγματικων αιτιων της υπερχρεωσης, απο την κλιμακα της εθνικης οικονομιας στην κλιμακα του διεθνους νομισματικου συστηματος, οδηγει σε μια πιο σωστη λογικη, ηθικη, ψυχολογια και πολιτικη.
Αιτιες για κοινωνικα φαινομενα υπαρχουν πολλες, και ειναι διαφορετικες , αναλογα με την κλιμακα μεγεθους που υιοθετούμε. Το παρον ποστ υποδεικνυει πως αναζητωντας τις αιτιες στις δανειζομενες χωρες π.χ. στα δημοσια οικονομικα της Ελλαδας, οδηγουμαστε σε λαθος λογικη , και ενοχοποίηση που οχι μονο δεν μας βοηθα να καταλαβουμε πως δεν θα ξανασυμβεί η κριση αλλα μας βαζει σε λαθος αλληλοκατηγοριες και διχασμο που συμφερει του πραγματικα υπευθυνους. Αντιθετα αναζητωντας τις αιτιες σε διεθνες επιπεδο, στην κλιμακα της λειτουργιας του νομισματικου συστηματος , οχι μονο βλεπουμε πως η υπερχρεωση μπορει να σταματηση, αλλα και τι πρεπει να αλλαξη για να μην συμβαινει. τα μεσα μαζικης εημερωσης συνηθως παιρνουν το μυνημα πως για την υπερχρεωση ενοχοι ειναι οι δανειζομενοι και η οικονομικη συμπεριφορα τους. Ομως η αλλη οψη του νομισματος ειναι πως για την υπερχρεωση ενοχος ειναι ο τροπος κειτουργιας του νομισματικου συτηματος. Τα διαφορα ποστ και βιντεο σε αυτην την ομαδα απο την αρχη μεχρι τωρα αυτο αναλυουν.


Πρεπει να καταλαβουν οι χωρες (οπως Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανια, Πορτογαλια αλλα γενικα και ολες) πως ακομα και τελεια δημοσιονομικα να ειχαν και αψογους αδιαφθορους πολιτικους, και μηδεν μαυρη οικονομια, και μηδεν φοροδιαφυγη, παλι θα καταλληγαν σε αυξανομενη υπερχρεωση, δεδομενου λιγο περισσοτερου χρονου. Διοτι η σωστη κλιμακα κατανοησης των αιτιων της υπερχρεωσης ειναι η διεθνης κλιμακα ροης του χρηνατος στο νομισματικο συστημα. Η κριση της υπερχρεωσης σε καθε χωρα, εχει αιτιες λιγοτερο απο 20% στις κυβερνησεις και τα δημοσιονομικα και περισσοτεο απο 80% στον τροπο λειτουργειας του νομισματικου συστηματος
Το ΔΝΤ, και η Ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα ΕΚΤ, εχουν καθε συμφερον, να σπειρουν την διχονια, να εφαρμοζουν το "διαιρει και βασιλευε" π.χ. σε χωρες οπως η Ελλαδα, η Κυπρος, η Πορτογαλια κλπ να τις πειθουν πως ειναι η βασικες υπευθυνες για την κριση τους, και βαζουν τους μεν καθε χωρας να μαχονται τους δε κλπ. Ειναι σαν να μαλώνουν μια ομαδα ανθρωπων μεσα σε ενα δωματιο για το ποιος ειναι υπευθυνος για την ελευση της καταιγιδας που χαλασε την σοδεια τους.


Κατανοώντας αυτό, καταλαβαινουμε επισης πως στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει καμμια αποφαση που βρισκεται στην εξουσια μιας μονο εθνικης κυβερνησης η οποια μπορει να παρθει απο αυτην και να λυση πραγματικα το προβλημα της υπερχρεωσης για την χωρα αυτης της κυβερνησης. Π.χ. ακομα και αν μια ελληνικη κυβερνηση καταφερει να ακυρωση τα μνημονια, να τα βγαλει παρανομα, να διαγραψη (μονομερως η οχι) ολο το χρεος, παλι δεν εχει λυθει. Απλως εγινε ενα restart και διδομενου αρκετου χρονου, θα ξαναβρεθει η χωρα στην ιδια σχεδον θεση. Ουτε μπορει καποιος να πει "Απο εδω και περα, τωρα που μηδενιστηκε το χρεος, δεν θα ξαναδανεισθω". Διοτι αν το πει αυτο θα περιπεση η χωρα προκαταβολικα σε φτωχεια και υφεση ιδια σχεδον με εκεινη που θα ερθη μετα την υπερχρεωση. Ειναι απόλυτα αναγκαιο και αναποφεκτο να χρησιμοποιει χρηματα ενα κρατος, και αν δεν τα τυπωνει πλεον το ιδιο θα αναγκαστη να τα δανεισθει απο αυτους που τα τυπωνουν.

Η ECB και καθε κεντρικη τραπεζα της Ευροζωνης. , ανηκει σε ιδιωτες, και ως κεντρικη τραπεζα εχει πραξικοπηματικα αποσπασει το δικαιωμα απο τα  κρατη και μπορει να εκδιδει οσο χρημα ζητηθει η θελει, να της ανηκει και να το δανειζει σε ολους τους αλλους που δεν εχουν αυτο το δικαιωμα αλλα ειναι αναγκασμενοι να  χρησιμοποιησουν χρηματα. Ετσι εχει γινει το μεγιστο οικονομικο παρασιτο ,καρκινος, χρεο-μολυντης  και μαυρη τρυπα στην οικονομια. Η μονη σταθεροτητα που εγγυαται η ΕΚΤ ειναι της δημιουργια και περιοδικα επανεμφανισης στην οικονομια της δανειακης κρισης.  

Για να ηταν σωστο το ιδιωτικο τραπεζικο νομισματικο συστημα θα επρεπε

1) Ο κεντρικος οργανισμος της εκδοσης του ευρω (τωρα η ECB , EKT), να ειναι μη-κεροσκοπικος, 
2) Τα εκδιδομενα ευρω να ανηκουν αναλογικα με τον πληθυσμο, στα αντιστοιχα υπουργεια οικονομικων
3) Η κυκλοφορια του νεο-εκδομενου ευρω, γινεται κατα μεγιστο ποσοτο 20% με δανεισμο μεσα απο το τραπεζικο συτημα. Το υπολοιπο 80% μεσω μισθων, συνταξεων, ασφαλισης, επιδοτησεων, κοινωνικων επεενδυσεων, επιχειρηματικων επενδυσεων κλπ Αυτο το μετρο εμποδιζει την περιοδικη εμφανιση καθε 50-80 χρονια κρισεων υπερχρεωσης, και δημιουγει μαι σταθερη οικονομια. Με ενα τετοιο μετρο οι επιχειρησεις δεν θα εχουν κατα μεσο ορο 66% του ενεργητικου ως δανεισμο, αλλα κατω του 33%. Επισης οι δημοσιοι τομεις θα εχουν δανεισμο σε ποσοστο του ΑΕΠ κατω του 33%. 
(βλεπε και http://www.positivemoney.org/ )

ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ 23 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟΥΣ.
Πολυ πιο συμφερον για την Ελλαδα, θα ηταν οχι μονο να ακυρωσει τα μνημονια, αλλα να μετεχει σε κινημα πολλων χωρων μαζι της ευροζωνης οπου ζητειται
1) Να διαγραφουν ολα οσα εχει δανεισει η Κεντρικη Ευρωπαικη Τραπεζα, σε κρατη και τραπεζες (Μια τραπεζα που ειναι μια μηχανη που τυπωνει χρηματα δεν κινδυνευει απο αυτο).
2) Με την σειρα τους να διαγραψουν οι τραπεζες (οπως Eurobank, Αλφα, Πειραιως etc), δανεια σε ισο ποσα με τα δανεια που της διεγραψε η κεντρικη τραπεζα ξεκινωντας απο τα κοκκινα δανεια. (συνηθως θα ειναι πανω απο το 60% των δανειων της)
3) Αποσυναρμολογηση της Κεντρικης Ευρωπαικης Τραπεζας, και επιστροφη του προνομιου εκδοσης ευρω στα υπουργεια οικονομικων της ευροζωνης. Οταν εκδιδει ενα υπουργειο οικονομικων χρημα ειναι δημοσιο αγαθο ανηκει σε ολους και εχει την υποχρεωση να το κυκλοφορει στην κοινωνια πανω απο 80% με επιδοτησεις, μισθους , επενδυσεις, και λιγοτερο απο 20% με δανειοδοτηση.
4) Μεχρι τωρα, απo το ετησιο δελτιο της ΕΚΤ, που δημοσιευει στον ιστοτοπο της, φαινεται πως τυπωνεται ετησια, (μετα απο ζητηση δανειων, απο τις διαφορες τραπεζες) περιπου 15% του υπαρκτου ευρω, δηλ πανω απο 700 δις. (Ενω στην Αμερικη βεβαια με τα QE1-QE3 πολυ πανω απο 100%) Με μια ευρωπη των 300 εκατομμυριων ανθρωπων και μια Ελλαδα, των 10 εκατομμυριων, της αναλογουν πληθυσμιακα 23 δισ ετησια χωρις, δανειο και τοκους. Δεδομενου πως τα ετησια κρατικα εσοδα απο φορους ειναι 40-50 δις, αυτο σημαινει πως καθε ετος, το Ελληνικο κρατος θα ειχε ως εξτρα εσοδο υψους σχεδον το 50% των φορων . Θα ειχαμε αυτα τα ακραια προβληματα, αν λειτουργουσε κοινωφελως και οχι ιδιοτελως το νομισματικο συστημα?
Η μετατοπιση των πραγματικων αιτιων της υπερχρεωσης, απο την κλιμακα της εθνικης οικονομιας στην κλιμακα του διεθνους νομισματικου συστηματος, οδηγει σε μια πιο σωστη λογικη, ηθικη, ψυχολογια και πολιτικη.
Αιτιες για κοινωνικα φαινομενα υπαρχουν πολλες, και ειναι διαφορετικες , αναλογα με την κλιμακα μεγεθους που υιοθετούμε. Το παρον ποστ υποδεικνυει πως αναζητωντας τις αιτιες στις δανειζομενες χωρες π.χ. στα δημοσια οικονομικα της Ελλαδας, οδηγουμαστε σε μυωπικη λογικη , και εθνικη ενοχοποίηση που οχι μονο δεν μας βοηθα να καταλαβουμε πως δεν θα ξανασυμβεί η κριση αλλα μας βαζει σε λαθος αλληλοκατηγοριες και διχασμο που συμφερει του πραγματικα υπευθυνους.


Αντιθετα αναζητωντας τις αιτιες σε διεθνες επιπεδο, στην κλιμακα της λειτουργιας του νομισματικου συστηματος , οχι μονο βλεπουμε πως η υπερχρεωση μπορει να σταματηση, αλλα και τι πρεπει να αλλαξη για να μην συμβαινει. Τα μεσα μαζικης εημερωσης συνηθως περνουν το μηνυμα πως για την υπερχρεωση ενοχοι ειναι οι δανειζομενοι και η οικονομικη συμπεριφορα τους. Ομως η αλλη οψη του νομισματος ειναι πως για την υπερχρεωση ενοχος ειναι ο τροπος λειτουργιας του νομισματικου συτηματος.
Πρεπει να καταλαβουν οι χωρες (οπως Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανια, Πορτογαλια αλλα γενικα και ολες) πως ακομα και τελεια δημοσιονομικα να ειχαν και αψογους αδιαφθορους πολιτικους, και μηδεν μαυρη οικονομια, και μηδεν φοροδιαφυγη, παλι θα καταλληγαν σε αυξανομενη υπερχρεωση, δεδομενου λιγο περισσοτερου χρονου. Διοτι η σωστη κλιμακα κατανοησης των αιτιων της υπερχρεωσης ειναι η διεθνης κλιμακα ροης του χρηνατος στο νομισματικο συστημα. Η κριση της υπερχρεωσης σε καθε χωρα, εχει αιτιες λιγοτερο απο 20% στις κυβερνησεις και τα δημοσιονομικα και περισσοτεο απο 80% στον τροπο λειτουργειας του νομισματικου συστηματος
Το ΔΝΤ, και η Ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα ΕΚΤ, εχουν καθε συμφερον, να σπειρουν την διχονια, να εφαρμοζουν το "διαιρει και βασιλευε" π.χ. σε χωρες οπως η Ελλαδα, η Κυπρος, η Πορτογαλια κλπ να τις πειθουν πως ειναι η βασικες υπευθυνες για την κριση τους, και βαζουν τους εχοντες καθε χωρας να μαχονται τους μη εχοντες και αναποδα κλπ. Ειναι σαν να μαλώνουν μια ομαδα ανθρωπων μεσα σε ενα δωματιο για το ποιος ειναι υπευθυνος για την ελευση της καταιγιδας που χαλασε την σοδεια τους.
Κατανοώντας αυτό, καταλαβαινουμε επισης πως στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει καμμια αποφαση που βρισκεται στην εξουσια μιας μονο εθνικης κυβερνησης η οποια μπορει να παρθει απο αυτην και να λυση πραγματικα το προβλημα της υπερχρεωσης για την χωρα αυτης της κυβερνησης. Π.χ. ακομα και αν μια ελληνικη κυβερνηση καταφερει να ακυρωση τα μνημονια, να τα βγαλει παρανομα, να διαγραψη (μονομερως η οχι) ολο το χρεος, παλι δεν εχει λυθει. Απλως εγινε ενα restart και διδομενου αρκετου χρονου, θα ξαναβρεθει η χωρα στην ιδια σχεδον θεση.
Ουτε μπορει καποιος να πει "Απο εδω και περα, τωρα που μηδενιστηκε το χρεος, δεν θα ξαναδανεισθω". Διοτι αν το πει αυτο θα περιπεση η χωρα προκαταβολικα σε φτωχεια και υφεση ιδια σχεδον με εκεινη που θα ερθη μετα την υπερχρεωση. Ειναι απόλυτα αναγκαιο και αναποφεκτο να χρησιμοποιει χρηματα ενα κρατος, και αν δεν τα τυπωνει πλεον το ιδιο θα αναγκαστη να τα δανεισθει απο αυτους που τα τυπωνουν.
Τα παρακατω ειναι μια σειρα απο διατυπωσεις για την κριση της υπερχρεωσης, με την μυωπικη λογικη και την εναργη λογικη.
1) 
ΜΥΩΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Την υπερχρεωση στην Ελλαδα την εφερε κακη πολιτικη ελληνικων κυβερνησεων
ΕΝΑΡΓΗΣ ΛΟΓΙΚΗ Την υπερχρεωση στην Ελλαδα την εφερε η ιδιωτικοποιηση της εκδοσης του χρηματος στο ευρω.(τροπος ροης του χρηματος απο την εκδοση του απο την ΕΚΤ μονο μεσω χρεων)


2)
ΜΥΩΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Η υπερχρεωση σε μια χωρα Χ (π.χ. Ελλαδα) μπορει να λυθει με καποιες σωστες οικονομικες αποφασεις της κυβερνησης της χωρας Χ
ΕΝΑΡΓΗΣ ΛΟΓΙΚΗ Η υπερχρεωση σε μια χωρα Χ (π.χ. Ελλαδα) μπορει να λυθει με αλλαγη
του νομισματικου συστηματος (του Μααστριχ) και μετατροπη της ΕΚΤ σε μη κερδοσκοπικο οργανισμο που ανοικει στα κρατη της ευρωζωνης. Αλλα αυτο ειναι μια συλλογικη διεθνης απο φαση ολων των χωρων της ευρωζωνης.


3)
ΜΥΩΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Οταν μια τραπεζα καταρρεει, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου) η μονη λυση ειναι να κουρευονται οι καταθεσεις και τα ιδια κεφαλαιο της (επενδυτες).
ΕΝΑΡΓΗΣ ΛΟΓΙΚΗ Οταν μια τραπεζα καταρρεει, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου) η δικαιη και κοινωνικα ανώδυνη λυση ειναι να κουρευονται τα δανεια της τραπεζας αυτης απο την Κεντρικη Νομισματικη Τραπεζα, που εκδιδει το χρημα.



4) 
ΜΥΩΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ Οταν ενα κρατος καταρρεει οικονομικα απο τα χρεη, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου, της Ελλαδας) η μονη λυση ειναι να δανειζεται περισσοτερο απο το ΔΝΤ και να εφαρμοζεται κοινωνικα καταστροφικη οικονομικη πολιτικη. 
ΕΝΑΡΓΗΣ ΛΟΓΙΚΗ Οταν ενα κρατος καταρρέει οικονομικα απο τα χρεη, (π.χ. της ισλανδιας, η της κυπρου, της Ελλαδας κλπ) η δικαιη και κοινωνικα ανωδυνη λυση ειναι να αγοραζει ολα τα χρεη της, η κεντρικη τραπεζα που εκδιδει το χρημα και να τα διαγραφει. Σε δευτερη φαση, να κρατικοποιειτα η κεντρικη τραπεζα, γινεται μη κερδοσκπικος οργανισμος, και οποτε εκδιδει χρημα να ανοικει σε ολα και σε καθε ενα κρατος της ευρωζωνης αναλογικα ως δημοσιο αγαθο που ανηκει σε ολους. Ακομα της απογορευεται να κυκολοφρει το νεο-εκδοθεν χρημα πανω απο 20% μεσω δανεισμων. Φυσικα και η ιδια η χωρα να βελτιωνει τα οικονομικα της και την λειτουργεια της.


ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ
1) Θα δανειστεί η χωρά ή δεν θα δανειστεί;
2) Αν θα δανειστεί από που θα δανειστεί; Και είναι δυνατόν να βρεθούν δανειστές που δεν θα ζητήσουν να επιβάλουν υποχρεωτικούς όρους διακυβέρνησης στην Ελλάδα;. Π.χ. μπορεί να εξηγήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εκδίδει τώρα μηνιαία ευρώ, πως απαιτεί δανεισμό από αυτήν αλλιώς βγαίνει από το ευρώ;
3) Αν δεν βρεθούν τέτοιοι δανειστές θα εκδοθεί παράλληλο ανεπίσημο Ελληνικό κρατικό νόμισμα χωρίς η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη η μήπως Επίσημη κρατική δραχμή του υπουργείου οικονομικών;
4) Τι μέτρα οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης χρειάζονται;

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ , ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ


Η νεα ταξη πραγματων (ορος που αποδιδεται στο συνδικατο της εκδοσης του χρηματος απο τις ιδιωτικες κεντρικες τραπεζες, και της κορυφης του μεγαλου κεφαλαιου) πολεμα τον εθνικισμο ως κατι ξεπερασμενο, και αποζητα εξουσια μεγαλυτερη των εθνικων κυβερνησεων. Ποτε βεβαια κανενας λαος δεν τους ψηφισε αυτους σε καποιοες  εκλογες. Στην πραγματικοτητα καπηλευονται τον διεθνισμο και την αναγκη της ανθρωποτητας  να αντιμετωπιση τα προβληματα του πλανητη σε μια συλλογικοτητα πανω απο καθε εθνικη κυβερνηση, δηλ προσπαθουν να αντικαταστησουν θεσμους οπως ο ΟΗΕ κλπ με βαση το χρημα και το κερδος. Πιστευουν πως αυτο μπορουν να το κανουν ενωνοντας τους ανθρωπους με βαση το χρημα , το κερδος και την επιχειρηματικοτητα. Εν πολοις εχουν καποια επιτυχια σε μαζες ανθρωπων που βρισκονται σε συγχυση η δεν εχουν ακουση τι πραγματικα ειναι η νεα ταξη πραγματων Ομως το χρημα δεν μπορει να ενωση τους ανθρωπους διοτι ειναι το χρημα το ιδιο που δημιουργει τις ανισοτητες και τις ιεραρχικες εξουσιες εξω απο πολιτικες εκλογες.  Αυτο που μπορει να ενωση τους ανθρωπους πανω απο εθνικες κυβερνησεις ειναι η ελευθερια , η ισοτητα, η ανιδιοτελης αυτο-υπευθυνοτητα, η αλληλεγγυη , η διαπιστωση πως ο πλανητης ειναι πιο σημαντικος απο το χρημα , και οχι η ιδιοτελεια του οικονομικο κερδους. κλπ Στο μελλον ισωςαυτο που μπορει να ενωση διεθνως τους ανθρωπους ειναι μια ηλεκτρονικη αμεση πλανητικη δημοκρατια και ενα πλανητικο κοινοβουλιο.Ομως πλανητικη κυβερνηση, χωρις αμεση δημοκρατια και πλανητικο κοινοβουλιο, ειναι απλως πλανητικη δικτατορια