Saturday, January 31, 2015

40. Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Στην αρχαια Αθηναικη αμεση δημοκρατια, περα απο την βουλη, υπηρχε και ενα δευτερο πολιτικο σωμα, ο Αρειος Παγος, που δημιουργειτο με κληρο, απο τους διατελεσαντες ως Αρχοντες ( πρωθυπουργοι, υπουργοι,υφυπουργοι, γενικοι γραμματεις κλπ που ομως με την σειρα τους ειχαν βγει με κληρο ) διαρκουσε περιπου οσο και η βουλη και πιθανοτατα συμβουλευε και επιτηρουσε μαλλον τα παγια και μακροχρονια εργα της κοινωνιας.
Στις συγχρονες αντιπροσωπευομενες δημοκρατιες μεγαλων εθνων υπαρχει ενα αντιστοιχο πιο μακροχρονιο απο την βουλη πολιτικο σωμα (Λορδων στην Αγγλια, Γερουσια , στην Αμερικη, Καναδα, Γαλλια κλπ). Στην Γερμανια δεν υπαρχει , αλλα υπαρχει ενα δευτερο πολιτικο σωμα , η βουλη των δημαρχων.
Η Ελλαδα δεν εχει τετοιο δευτερο πολιτικο σωμα. Ειναι νομιζω ενδιαφερον στα πολιτειακα πλαισια μιας αμεσης δημοκρατιας να αναλυση καποιος ωφελη που θα ειχε στην πολιτικη και κοινωνικη ζωη ενα τετοιο δευτερο σωμα.