Saturday, January 31, 2015

13. ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
Η συζητηση το μεσημερι στο μαμπλ, μου εδωσε την ευκαιρια να ξεκαθαρισω και να συνοψισω καπως την σκεψη μου για το θεμα. Παντα ως προσωπικη αποψη. Πρεπει επισης να πω πως δεν εχω ασχοληθει με το θεμα εμπεριστατωμενα, μαζευοντας πολλα στοιχεια στατιστικα, αλλα μερικα σημεια του ολου προβληματος μου κανουν εντυπωση πως δεν τα πολυ συζητουν, ενω ειναι τα κρισιμοτερα.
1) Ειναι φανερο πως οι περισσοτεροι, και ιδιος, δεν θα θελαμε η χωρα μας (οπως και οι αλλοι ευρωπαιοι) να κατακλυζεται σε τοσο μεγαλους αριθμους και ποσοστα απο λαθρομεταναστες.
2) Ιστοριες για αυξηση εγκληματικοτητα απο λαθρομεταναστες η ακραιες μορφες τυραννιας απο την αστυνομια η αλλους στους λαθρομεταναστες μπορει να παραθετει καποιος ατελειωτα, δινοντας δικηο στην μια η την αλλη πλευρα.
3) θα ηταν ασφαλως καλλιτερα, αν τα κρατη ολου του κοσμου μεριμνουσαν για λιγοτερες εθνικες/οικονομικες διαφορες των εθνων-κρατων ωστε ενα τετοιο φαινομενο να μην ειναι τοσο εντονο. Σε αυτο ασφαλως φταιει το παγκοσμιο οικονομικο και κοινωνικο συστημα και οι πλουσιες χωρες φταινε περισσοτερο.(Π.χ. πανω απο το 80% την ενεργειας στον πλανητη χρησιμοποιειται απο λιγοτερο απο το 20% της ανθρωποτητας) Ομως η αδιαφορια οδηγει σε αυτο το φαινομενο. Φυσικα αναμεσα στους λαθρομεταναστες μπορει να ειναι και ενας συγχρονος Εντισον η μια αλλη αξιοθαυμαστη προσωπικοτητα. Οι λαθρομεταναστες επισης καλυπτουν το κενο της υπογεννητικοτητας στην Ελλαδα. Φυσικα ολοι θα προτιμουσαν να διατηρουμασταν στα 10 εκατομ. με Ελληνες, αλλα το να διατηρουμαστε στα 10 εκατομ με αλλοδαπους και λαθρομετανστες ισως ειναι καλλιτερο απο το να μεναμε στα 8 εκατομ. μονο με Ελληνες. και καλως η κακως οι λαθρομετανστες καλυπτουν ενα φθηνο εργατικο δυναμικο, που ειναι βολικο για τους ελληνες αλλα δεν μας τιμα και πολυ. 
4) Ο κυριοτερος αποφασιστικος παραγων στην περιπτωση της Ελλαδας (αλλα λιγο πολυ και σε πολλες αλλες χωρες) που δεν πολυ-ακουγεται στις συζητησεις, ειναι πως ειναι τοσο μεγαλος ο αριθμος των λαθρομεταναστων και τοσοι πολλοι που διαφευγουν μεσα στον Ελληνικο πληθυσμο, που η Ελληνικη αστυνομια και αρχες δεν εχει την δυνατοτητα να τους βρει και να τους απελαση ολους (που θα κοστιζε και παραπολυ). Επομενως δεν εχει νοημα να μιλαμε αν θα τους κρατησουμε η θα τους διωξουμε, διοτι πρακτικα δεν εχουμε επιλογη αλλη απο το να μενουν εδω.
5) Το να μην παραδεχομαστε πως ειναι τοσοι πολλοι λαθρομεταναστες που παρανομουν, μονο εξτρα προβληματα μας δημιουργει, εξτρα εγκληματικοτητα διοτι δεν τους βοηθαμε να μην πεφτουν στην βαθεια φτωχια, και αν απλως θελουμε να γινουμε αυστητεροι, με ξυλο, εκφοβισμο, στρατοπεδα συγκεντρωσης κλπ, σε περιπτωσεις πανω του εκατομμυριου, απλως ενοχοποιουμαστε ως απανθρωπο και τυραννικο συστημα. Απλα χρειαζται να μην στρουθοκαμηλιζουμε και να δουμε καταματα το μεγεθος του προβληματος που ειναι πολυ μεγαλο.
6) Δεδομενου πως πρακτικα δεν εχουμε επιλογη, πρεπει να μεθοδευτει η σταδιακη ασφαλης απορροφηση της πλειοψηφιας τους, ετσι ωστε α) Η Ελληνικη πολιτεια, να εχει την ελαχιστη ζημια και μεγιστο ωφελος β) Να μην πραβιαζουμε τα ανθρωπινα δικαιωματα τους και βασικες ανθρωπινες ελευθεριες και να υπαρχει μια τουλαχιστο μινιμουν δικαιοσυνη και ανθρωπια.. Η μεθοδευση αυτη θα πρεπει να γινει με εξυπνο και σοφο τροπο και μαλλον θα πρεπει μεταβατικα να περνουν απο διαβαθμισεις δικαιωματων στην Ελληνικη πολιτεια ξεκινωντας απο το μηδεν μεχρι σε καποιο πεπερασμενο χρονικο οριζοντα να ειναι Ελληνες πολιτες (υπηκοοτητα). Ωστε πρωτα να μαθουν την Ελληνικη κουλτουρα, ιστορια, γλωσσα και βασικες κοινωνικες αρχες οπως ανεξιθρησκεια κλπ Αυτο ειναι καλλιτερο απο το μαυρο-ασπρο (η εισαι τιποτα η εχεις ολα τα δικαιωματα του Ελληνα υπηκοου) Αν αυτη η μεθοδευση δημιουργει προσωρινες ανισοτητες σε αυτους και στους Ελληνες πολιτες, αυτο θα ειναι ενα ανεπιθυμητο για ολους κοστος, του γεγονοτος πως επισης δεν μας αφηνουν περιθωριο επιλογης, παρα να τους δεχτουμε (αλλα τουλαχιστο ανθρωπινα).
Αν δεν το κανουμε αυτο και τους αφησουμε να παραμενουν παρανομα για 10-ετιες στην Ελληνικη κοινωνια, μονο χειροτερα ειναι, διοτι καταφευγουν περισσοτερο στην εγκληματικοτητα οργανωμενη η οχι.
7) Οι λεπτομερειες σε αυτο (πως, ποσο χρονο, σε ποιους πρωτα, με τι νομους κλπ) κανονικα θα ηταν θεμα αποφασεων του κοσμου, μεσα απο αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες και οχι φυσικα επισημη θεση της ΣΥΜΑ. Ομως το γενικο περιγραμμα της λυσης του προβληματος ειναι νομιζω φανερο σε οποιον δεν εθελοτυφλει, θελει το καλο της χωρας και εχει και ανθρωπια.
8) Η πραγματικη βεβαια λυση ειναι αλλη. Η θεσπιση διεθνων μηχανισμων, μειωσης ανισοτητων και σχεδον ισοκατανομης τεχνογνωσιας, τεχνολογιας, πλουτου πορων κλπ αναμεσα στα κρατη-εθνη του πλανητη ωστε ενα τετοιο φαινομενο να μην χρειαζεται να συμβαινει.