Friday, October 2, 2015

101. ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ιστορικα, αλλα ακομα να συμβαινει και στην σημερινη ανθρωποτητα, μπορει να διακρινει καποιος τρεις βασικες μορφες υποδουλωσης του ανθρωπου. Η καθε μια ολο και πιο λεπτοφυης απο την προηγουμενη και να απαιτει ολο και πιο προηγμενη συνειδιασιακη αντιληψη και αρχες, για να γινει αντιληπτη.


Α) Η πρωτη μορφη δουλειας ειναι φυσικα του , αιμοσταγους πολεμικου οπλου, καποιου η καποιων τυραννου (/νων). Στην αρχη ομως εμφανιζεται ως απελευθερωση απο τους κινδυνους των εχθρων η των περιπτωσεων εσωτερικων ατομικων  εγκληματιων της κοινωνιας. Ο τυραννος/νοι παντα εκθιαζει την αναγκη υπαρξης του με βαση την ταξη, σταθεροτητα, ασφαλεια και δημοσια εργα. (παραδειγμα η Αρχαια Ρωμαικη αυτοκρατορια που βασιζετο στους δουλους) . Φυσικα παντα υπαρχει μια μικρη μειοψηφια οπου για αυτην η τυραννια ειναι αγαθο και καλη τυχη

Β) Η δευτερη  μορφη ειναι πιο δυσκολα αντιληπτη και ειναι η οικονομικη δουλεια. Στην αρχη εμφανιζεται ως απελευθερωση. Π.χ. το ελευθερο εποριο και οικονομικη ανοδος της αστικης ταξης στην Ευρωπη ηταν απελευθερωση απο τους βασιλεις και την αριστοκρατια. Ομως στην συγχρονη εποχη γνωριζουμε , πως η νεα ταξη πραγματων  (=συνδικατο εκδοσης τους χρηματος απο τις ιδιωτικες κεντρικες τραπεζες) , μονοπωλωντας την εκδοση του χρηματος και μονοπωλωντας την κυκλοφορια του χρηματος μεσω τραπεζικου δανεισμο, οχι μονο δημιουργει περιοδικα κρισης υπερδανεισμου, αλλα και υποδουλωνει, ατομα, οικογενειες, επιχειρησεις και ολοκληρα κρατη (π.χ. Ισλανδια, Ιρλανδια, Ελλαδα, Πορτογαλια αλλα και.....Ισπανια , Γαλλια, και....Γερμανια. Ακομα και Αμερικη φυσικα). Οι αρχαιοι τυραννοι και οι  βασιλεις   αντικατασταθηκαν τωρα με μια ντουζινα υπερπλουσιες οικογενειες που ...κρυφα εχουν ιδιοκτησια τις κεντρικες τραπεζες. Φυσικα παντα υπαρχει μια μικρη μειοψηφια οπου για αυτην το οικονομικο αυτο συστημα ειναι αγαθο και καλη τυχη.  Η νεα μορφη υποδουλωσης του ανθρωπου ειναι πιο υπουλη και αναγκαζεται να κρυβει τις μεθοδους και την ταυτοτητα της πισω απο ενα απροσωπο συστημα. Ενω στην αρχαια εποχη ο τυραννος ηταν γνωστος ως προσωπο σε ολους, στην οικονομικη δουλεια, η πλειοψηφια δεν γνωριζειτα τα πραγματικα προσωπα των τυραννων. Υποτιθεται επισης πως η οικονομικη δουλεια δεν εινα κατα βαση αιμοσταγης και βαναυση, αλλα στην πραξη υπαρχουν πολλες κρυφες δολογονιες , αυτοκτονιες ανθρωπων και υποκινησεις παρξικοπηματων και εμφυλιων πολεμων.  

Γ) Η τριτη μορφη υποδουλωσης του ανθρωπου ειναι ακομα πιο δυσκολα αντιληπτη, απο την οικονομικη δουλεια. Ειναι φυσικα η πνευματικη και ψυχικη υπαρξιακη υποδουλωση του ανθρωπου, συνηθως μεσω θρησκειων. Παλι στην αρχη εμφανιζεται ως απελευθερωση.Π.χ. οι εβραιοι οδηγηθηκαν στην ελευθερια απο τους αυγυπτιους ακολουθωντας τα θαυματα του θεου του Μωυση. Η αρχαιοι χριστιανοι δηλωναν πως δεν αποδεχονται την δουλεια στην Ρωμαιο αυτοκρατορα διοτι προτιμουσαν να ειναι δουλοι το Θεου του Γαλιλαιου Ιησου, δηλωση που τους εκανε να αισθανονται ελευθεροι. Ακομα οι θρησκειες συχνα βαλλουν εναντιον της οικονομικης δουλειας, και της εξουσιας του χρηματος (του Μαμωνα). Ομως ιστορικα επισης γνωριζουμε πως καταληξαν στην ηθικη , ψυχικη  και πνευματικη υποδουλωση τςη πλειοψηφιας. (Και λεγοντας υποδουλωση δεν μιλαμε εδω μονο για την βαναυση μορφη οπως π.χ.  την ανιερη εξεταση στην Ισπανια, τον Γαλιλαιο μη την γη που κινηται και τον Παπα, το γδαρισμο τςη Υπατιας, η τους διωγμους των εικονολατρων στο Βυζαντιο). Φυσικα παντα υπαρχει μια μικρη μειοψηφια οπου η καποια  θρησκεια ειναι αγαθο και καλη τυχη. Χρειαζεται πολυ μεγαλη πνευματικη δυναμη και ψυχικη ωριμοτητα, να ξεχωρισει καποιος το χυσαφι αρετων η αληθειων απο τις τοξινες και τα αγκιστρια, σε μια θρησκεια, και να κατανοησει πως τελικα δεν ειναι καποιοι θρησκευτικοι ηγετες αλλα  ειναι μονο η ιδια η πνευματικη και βαθυτερη ψυχικη υπαρξιακη πηγη του ανθρωπου ατομικα και συλλογικα που υποδυκνειει την πορεια της ψυχικης και πνευματικης μεταφυσικης υπαρξιακης ανθρωπινης εξελιξης. Και εδω οπως στην οικονομικη δουλεια, η υποδουλωση, μπορει να γινει με μη ορατο και κρυφο αφανη, τροπο. Θα πρεπει να γινει κατανοητο πως απελευθερωση απο αυτην την τριτη μορφη υποδουλωσης του ανθρωπου, δεν σημαινει πως καταληγει καποιος στον κλασσικο υλιστικο η μηδενιστικο  αθεισμο, αλλα μαλλον σε ενα μεταφυσικο ανθρωπινο υπαρξισμο (βλεπε αναρτηση http://crisismonetarysystem.blogspot.gr/2015/03/82.html και http://liberating-beliefs.blogspot.gr/2015/10/51_2.html ).

Μπορει να αξιολογηση καποιος εναν πολιτισμο στο ποσο προηγμενος και εξελιγμενος ειναι απο το ποσο εχει υπερβει τις παραπανω μορφες ανθρωπινης υποδουλωσης.