Friday, March 17, 2023

135. ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ-ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Π.Χ. SILICON VALLEY BANK) . Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ.

ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ-ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. (Π.Χ. SILICON VALLEY BANK). Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ.

Συχνα προφητες-καταστροφολογοι  οικονομολογοι δημοσιογραφοι η απλως διανοουμενοι αποδιδουν τις αναμενομενες η πραγματοποιουμε καταστροφες στην "οικονομικη φουσκα" και συγκεκριμμενα στο οτι το δολλαριο και ευρω  ειναι πληθωριστικα νομισματα (inflational currencies) και εκδιδονται χωρις αντικρυσμα χρυσου. (Fiat currencies).

Ομως  η αληθεια ειναι οτι μια αλλη μορφη "φουσκας" ειναι υπευθυνη για αυτες τις καταστροφες οπως π.χ. της silicon valley bank .

H "ωρολογιακη βομβα με απροβλεπτη στιγμη έκρηξης"  στην οικονομια δεν ειναι το inflational currency η Fiat currency. Ειναι ο "αεριτζηδικος" τροπος που λειτουργουν οι τραπεζες για λογους απληστειας υπερκερδων.

Δυο μορφες αεριτζηδικης λειτουργιας εχουν οι τραπεζες

α) "Αεροκαταθεσεις"= η ονομαστικη αξια των καταθεσεων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που διαθετει η τραπεζα

β) "Αεροδανεισμος"= η ονομαστικη αξια των δανεισμενων χρηματων  των συστημικων τραπεζων ειναι πανω απο 10 φορες μεγαλυτερη απο τον αριθμο χαρτονομισματων που κυκλοφορουν στην κοινωνια (λογιστικο χρημα Μ1, Μ2, Μ3)

Ακομα και αν η silicon valley bank δεν λειτουργουσε με χρημα αλλα με καταθεσεις χρυσου και δανειοδοτηση χρυσου παλι θα κατερρεε λογω της φουσκας των αεροκαταθεσεων και αεροδανεισμου.


Ειναι οπως ενας  ταχυδακτυλουργος που εχει στο αερα 10 μπαλακια να ανακυκλώνονται (λογιστικο "αερητζιδηκο" χρημα Μ1 Μ2 , Μ3) ενω εχει δυο μονο χερια (αριθμος χαρτονομισματων). Δινει ομως την ενυπωση σαν αν εχει 10 χερια...

Η επιστροφή στον κανόνα του  χρυσό , ακόμη και μερικώς μόνο, θα αναδένεται πιθανόν  να συμβεί περίπου τα χρόνια του μέγιστου του πληθυσμού στη γη, με άλλα λόγια 2045-2065. Αυτό  επειδή ο πληθωριστικός χαρακτήρας της έκδοσης χαρτονομίσματος βολεύει με την αύξηση του πληθυσμού στη γη

Εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιο πιθανό οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να εκδίδουν παράλληλα με το χαρτονόμισμα και ψηφιακό νόμισμα πιθανώς εν μέρει με αντίκρυσμα χρυσό.

Φυσικα ενας κανονας που κανει την εκδοση ενος νομισματος μη πηθωριστικη και πολυ καλλιτερος απο τον κανονα του χρυσου ειναι το αντικρυσμα του εκδιδομενου χρηματος να ειναι το μεγεθος του πληθυσμου η ισως ενας σταθμικος μεσος του μεγέθους του πληθυσμου, ακαθαριστου εγχωριου προιοντος και συνολου παγιων της χωρας. 


https://www.youtube.com/watch?v=E_VKZ6dzauo&t=1049s&ab_channel=JohnnyHarris

No comments: