Thursday, December 24, 2015

110. ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΑΜΕΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΑΜΕΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Θεωρείται σχεδον σιγουρο πως  με την αφύπνιση των λαων της Ευρώπης, το νομισματικο σχημα, των ιδιωτικων κεντρικων τραπεζων που εκδιδουν μεσω της ΕΚΤ το ευρω θα θεωρηθει απαραδεκτο, αντισυνταγματικο για πολλες χωρες και ακατάλληλο για την ευημερια και οικονομικη ευσταθεια, χωρις δανειακες κρισεις,  της ευρωπαικης ενωσης.
Θα γινει κατανοητο πως μια ενοτητα της ευρωπης βασισμενη  στην κρυφη κυριαρχια και τυραννια, μιας μειονοτητας ιδιωτων , που εκδιδει το χρημα, που κανει οικονομικους δουλους την πλειοψηφια, δεν ειναι η σωστη ενοτητα. Ειναι π.χ. οπως η ενοτητα της πρωην Σοβιετικης Ενωσης που βασιζοταν στην κυριαρχια ενος κομματος. Γιαυτο και διαλυθηκε. Πριν την ενοτητα εχουν προτεραιοτητα η ελευθερια  το κοινο καλο της πλειοψηφιας και η δικαιοσυνη. Μια δικαιοσυνη οχι μονο των νομων, αλλα των κοινωνικων αρχων και αξιων οπως ανιδιοτελεια, ισοτητα, φιλλαληλια. 
  Πως όμως θα γινει αυτή η βασικη και πολύ σημαντικη αλλαγη?  Το λιγοτερο πιθανο σεναριο θα είναι , η από πανω προς τα κατω λυση, δηλ η αλλαγη του Μααστριχ και εκδοση του ερω από τα υπουργεια οικονομικων της ευρωζωνης, με ταυτοχρονη κυκλοφορια του σε ποσοστο πανω από 80% χωρις δανεισμο, δηλ εξω από τον τραπεζικο τομεα, και κυριως μεσω κρατικων επενδυσεων, επιδοτησεων κλπ. Ο λογος ειναι πως κατι τετοιο θα ειναι μια ολοκληρωτικη και αποτομη αλλαγη του ευρω, την οποια θα πολεμησουν εντονα τα συμφεροντα της ομαδας των ιδιωτων που τωρα εχουν στην κυριοτητα τους τις κεντρικες τραπεζες στην Ευρωζωνη, και φυσικα και την ΕΚΤ. 
Το περισσοτερο πιθανο σενάριο θα είναι η απο κατω προς τα πανω αλλαγη δηλ, η διάσπαση του ευρω και η δημιουργία καινοτομων κρατικων εθνικων νομισματικών συστηματων με ένα διορθωμενο οπως στην προηγουμενη παραγραφο, νομισμα.  Ο λογος πως αυτο θα ειναι το πιο πιθανο σεναριο , ειναι πως τα συμφεροντα της παραπανω ομαδας ιδιωτων που εχουν την ΕΚΤ (μεσω των εθνικων κεντρικων τραπεζων) βλαπτονται μερικως και σταδιακα μονο απο την εξοδο καποιων επιμερους κρατων απο την ευρωζωνη.  Ενω οι ιδιοι θα ελπιζουν πως και τα νεα εθνικα νομισματα θα εκδιδονται και παλι απο τις τοπικες εθνικες κεντρικες τραπεζες στις οποιες ειναι ηδη  οι κυριο ιδιοκτητες. Ένα πολύ πιθανο σεναριο θα είναι το εξης. Η Αγγλια βλεπωντας  αυτά που συμβαινουν στην Ελλαδα, Κυπρο, Πορτογαλια κλπ, δηλ μια χρηματοοικονομικη-νομισματικη  τυραννια, (4ο Ραιχ) κυριως εβραιο-γερμανικου τυπου, στο αμεσα προσεχες δημοψηφιασμα θα αποχωρηση και από την Ευρωπαικη Ενωση. Την Αγγλια θα ακολουθηση το πιθανότερο η  Ισπανια και Ιταλία οι οποιες εχοντας φτασει σε ακραιο αδιεξοδο θα φυγουν από το ευρω αλλα ισως όχι από την ΕΕ.  Θα ακουλουθησουν Ελλαδα, Πορτογαλια και άλλες μικροτερες χωρες.
Παραλληλα με αυτό το σεναριο, ισως θα προκυψουν και πολλα τοπικα νομισματα σε κλιμακα δημων η ιδιωτικα μικρα τοπικα νομισματα που θα λειτουργουν εξω απο το τραπεζικο συστημα χωρις κυκλοφορια του χρηματος μεσω δανεισμου και με αμεση παροχη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα μελη. 

Το τελευταιο "χαρτι" που θα παιξη το συνδικατο των κεντρικων ευρωπαικων τραπεζων μεσω της ΕΚΤ, για να μην γινει η διασπαση του ευρω θα ειναι το global reset. Δηλ ο μηδενισμος των χρεων των μεγαλων χωρων (αφου θα τα εχει αγορασει η ΕΚΤ) , και ισως και των μεγαλων τραπεζων. Ομως καθως οι λαοι θα εχουν πλεον καταλαβει καθαρα πως με αυτο τον τροπο διαιωνιζεται η εξουσια αυτου του ιδιωτικου συνδικατου στις ευρωπαικες κυβερνησεις και οι κρισεις δανεισμου θα επανερχονται ετσι, θα αρνηθουν το global reset . Που αλλωστε νομικα-συνταγματικα μπορουν να το κανουν και μονες τους οι δημοσιες οικονομιες της Ευρωπης που θα φευγουν απο το ευρω, βγαζοντας αντισυνταγματικη και εναντιον των εθνικων τους συνφεροντων , την εκδοση του ευρω απο την ΕΚΤ και επισης τον δανεισμο τους απο την ΕΚΤ. 

Αυτό το σεναριο θεωρει πιθανοτερο, και εχει βαλει στοιχηματα πολλων εκατομυρριων και η οικογενεια Ροθτσαιλντ  που ειχε εδώ και 3 αιωνες , τις κυριες πρωτοβουλιες για την ιδιωτικοποίησης των κεντρικων τραπεζων στα πρωην ευρωπαικα νομισματα.

Το εναλλακτικό σεναριο να γινει πρωτα μια από πανω προς τα κατω αλλαγη στο νομισματικο συστημα του δολλαριου πριν από το ευρω, αν και είναι πιο πιθανο σεναριο από μια από πανω προς τα κατω αλλαγη του ευρω, είναι λιγοτερο πιθανο σεναριο από την διασπαση του ευρω. Ο λογος είναι πως μονο η Αμερικανική κυβερνηση και κοινοβουλιο θα μπορουσε τυπικα τουλαχιστο να το κανει αυτό, και επομενως είναι ευκολα χειραγωγησιμη από την κρυφη ομαδα ιδιωτων που ειναι οι κυριοι ιδιοκτητες του FED δηλ της κεντρικης τραπεζας του δολλαριου.  Στην περιπτωση της Ευρωπης, είναι πολλα τα κοινοβουλια και οι κυβερνησεις , επομενως πιο δυκολα χειραγωγησιμα. 

Αν επικρατηση το σεναριο της διασπασης του ευρω, και δημιουργιας νεων κρατικων μη-τραπεζικων νομισματικων συστηματων, σε ενα απωτερο μελλον η ευρωπη ισως ξανα ενοποιηθει νοισματικα αλλα πλεον με μια εντελως διαφορετικη εννοια και λειτουργια χρηματος μεσω ενος πολυ-κρατικου μη-τραπεζικου νομισματικου συστηματος. 

Πολυ πιθανον βεβαια να γινουν και τα δυο. Δηλ και μια απο κατω προς τα πανω αλλαγη με διασπαση του ευρω, αλλα και απο πανω προς τα κατω με αλλαγη του Μααστριχ στις χωρες που θα μεινουν στο ευρω οταν αντιληφθουν πως τα νεα εθνικα ευρωπαικα κρατικα νομισματα θα πηγαινουν καλλιτερα απο το ευρω, οπως επισης και οι οικονομιες της ομαδας των Brics (Brazil, Russia, India , China South Africa). Τοτε και οι εναπομενουσες χωρες (ισως Γερμανια-Γαλλια μονο) θα θελησουν και αυτες το ευρω να ειναι κρατικο και να κυκλοφορει κυριως εξω απο τον τραπεζικο τομεα, οποτε και θα αλλαξουν το Μααστριχ. 

Η διασπαση του ευρω θα ειναι μια καλη εξελιξη, διοτι η ζητουμενη ενοτητα των λαων, δε θα πρεπει να ειναι μια ενοτητα βασισμενη στην χρηματο-πιστωτικη τυραννια μιας ολιγαρχιας, που εξασκει την οικονομικη και μη εκλεγμένη εξουσια της στην πλειοψηφια, αλλα μια ενοτητα βασισμενη στην ελευθερια, αυτο-υπευθυνοτητα της πλειοψηφιας , και σημαντικα μειωμενων ανισοτητων. Μια ενοτητα απο ενα οικονομικο συστημα που δεν θα οδηγει με μαθηματικη- στατιστικη ακριβεια ενα σημαντικο ποσοστο του πληθυσμου σε φτωχεια, και στερηση παιδειας υγειας και ικανοτητας επιβιωσης.

Παραλληλα με αυτες τις εξελιξεις θα ειναι η ραγδαια ανοδος των ψηφιακων νομισματων (cryptocurrencies) οπως π.χ. το Bitcoin. Ο λογος θα ειναι στην αρχη οχι διοτι τα ψηφιακα αυτα νομισματα θα αντικαθιστουν τα τραπεζικα στις συναλλαγες, αλλα διοτι θα υποβαλλουν στην κοινωνια την ιδεα πως 1) καθενας δικαιουται ενα ελαχσιτο εισοδημα επιβιωσης, που θα μπορουσε να ειναι εκδοση χρηματος εστω και απο το κομπιουτερ για αυτον  2) Τοα ψηφιακα νομισματα απο την στιγμη της εκδσης τους κυκλοφορουν στην κοινωνια, οχι μεσω της υποχρεωτικης οδου του δανεισμου (οπως τα τραπεζικα νομισματα) αλλα με αλλες μεθοδους, πωληση, επενδυση , ευρεση (mining) κλπ.