Tuesday, September 29, 2015

98. Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.


Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. 


Παρακολουθώντας κάποιος το διαδραματιζόμενα στην πολιτική στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης, το 2008 μέχρι σήμερα το 2015, εύκολα διαπιστώνει τα εξής.
1. Οι πολιτικοί ηγέτες, είναι αναγκασμένοι να παίρνουν αποφάσεις για τις τύχες όλων μας, που είτε στην πραγματικότητα δεν θέλουν, είτε θέλουν αλλά είναι φανερά αντίθετες με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις,  και την πραγματική βούληση του λαού στην οποία υποτίθεται πως δεσμεύτηκαν. 
2. Κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται σε παραίτηση από εξωτερικές παρεμβάσεις, η αποστατούν από το κόμμα τους, η είναι σε πλήρη αδυναμία, να εκπροσωπήσουν την θέληση της πλειοψηφίας στην οποία δεσμευτήκαν προεκλογικά.  
3. Ακραία παραδείγματα, είναι το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 όπου υλοποιήθηκε, αμέσως μετά ακριβώς το αντίθετο της έκβασης του και της βούλησης της πλειοψηφίας. Ο κόσμος φανερά απογοητευμένος από το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα  αύξησε σε δραματικό μοναδικό ποσοστό στην ιστορία της χώρας  την αποχή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, σε επίπεδα ανάμεσα 45%-50%. 
Επομένως οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί, η ελευθερία της βούλησης της πλειοψηφίας , αλλά και για  χάρη της εθνικής επιβίωσης.  
Μια χώρα στην οποία μια πολύ μικρή ολιγαρχία αποφασίζει για τις τύχες όλων, είναι σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, από μια χώρα όπου η πλειοψηφία αποφασίζει άμεσα για λογαριασμό της, χωρίς να χρειάζεται αντιπροσώπους, και όπου επομένως η διακυβέρνηση γίνεται πολύ πιο σοφά και τίμια.   
Ζούμε σε μια χώρα που έχει την τιμή να είναι η γενέτειρα της άμεσης δημοκρατίας στον πλανήτη μας. Η άμεση η ημι-άμεση δημοκρατία δεν είναι κάτι ανέφικτο στην σημερινή εποχή. Παράδειγμα είναι η Ελβετία, που έχει  ημι-άμεση δημοκρατία, όπου οι πολίτες συλλέγοντας σε υπόγραφες το 1% των ψηφοφόρων μπορούν να συγκαλέσουν  δημοψηφίσματα τα αποτελέσματα των οποίων έχουν βέτο στις αποφάσεις της βουλής και των κυβερνήσεων 
 Βρισκόμαστε σε μια ακραία παγκόσμια και Ελληνική δανειακή κρίση, που χειροτερεύει. 
Θέματα όπως 
1) κόκκινα δάνεια 2) φόροι 3) κατευθύνσεις ανάπτυξης και προϋπολογισμός 4)  μετανάστες 5) μνημόνια και δανεισμός 6) ευρώ η κρατικό νόμισμα 7) εκδοση και τρόπος κυκλοφορίας νέου χρήματος 8) υποστήριξη τραπεζών  η όχι κλπ   
είναι θέματα που θα πρέπει να μπορεί η πλειοψηφία,  αν θέλει,  να αποφασίζει άμεσα με δημοψηφίσματα. 

Αυτό  πιστεύουμε είναι αναγκαίο αν  θέλουμε να αποφύγουμε την ατομική και εθνική χρηματοοικονομική δουλεία ,  την οικονομική δολοφονία της Ελλάδας , και αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία της βούλησης της πλειοψηφίας , την ανθρωπιά και τον αμοιβαίο ισότιμο ανθρώπινο αλληλοσεβασμό των ατόμων και των θεσμών της κοινωνίας. 
Μια χώρα που η συλλογική βούληση του κόσμου, μπορεί να παρεμβαίνει   με αυτόν το τρόπο στην διακυβέρνηση της χώρας, είναι μια χώρα που μπορεί να οδεύει, με πολύ μεγαλύτερη σοφία και ασφάλεια προς την συλλογική ευημερία, χωρίς να κινδυνεύει τόσο, από κρυφά πραξικοπήματα η χειραγώγηση της ολιγαρχίας των αντιπρόσωπων της   από πραξικοπηματική αντεθνική και αντι-ανθρώπινη   βούληση απέξω. 

Πρεπει να κληθούν επομενως   όλοι οι πολίτες, να υπογράψουν ένα τέτοιο  αίτημα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, , ώστε να θεσμοθετηθούν, με τον καλλίτερο, εφικτότερο και καταλληλότερο  τρόπο,   το δικαίωμα του λαού να συγκαλεί από μονός τους , άμεσα με υπόγραφες εφόσον θέλει, δημοψηφίσματα , τακτικά η έκτακτα, για όλα π.χ. τα παραπάνω θέματα , οι αποφάσεις των οποίων δημοψηφισμάτων να έχουν βέτο και να υπερισχύουν σε οποιεσδήποτε αποφάσεις μέχρι τώρα της βουλής και των κυβερνήσεων.

Sunday, September 27, 2015

97. ΔΥΟ ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ και Η ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΥΟ ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ και Η ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΙΣΜΟΣ
Υπαρχουν δυο ταξεις στον  κοσμο. Η πρωτη ειναι η ιεραρχια της εξουσιας στον ορατο κοσμο  απο ζωο σε ζωο (θηρευτης-θηραμα) η απο ανθρωπο σε ανθρωπο (τωρα πλεον μεσω του χρηματος) και η δευτερη ,  αρκετα  αγνωστη , της υψηλοτερης συχνοτητας στο σωμα (δηλ του σπιν των ηλεκτρονιων) Η δευτερη ειναι σχεδον αγνωστη, ακομα δεν εχουμε μαθει καν να την μετρουμε με επιστημονικο  τροπο. Αλλα ψηλοτερη συχνοτητα στο σωμα ειναι προιον περισσοτερης συνειδησης και κυριως ποιοτικοτερης συνειδησης. Συναισθηματα μισους, οργης, ζηλειας, πλεονεξιας, ιδιοτελειας ,  επιθυμιας για εξουσια σε αλλο ανθρωπο, σαδισμου, φοβου, σωματικου θανατου  κλπ χαμηλωνουν την συχνοτητα. Συναισθηματα αγαπης, χαρας, ευτυχιας,  ερωτα, ανιδιοτελειας, ελευθεριας,  ψυχικης αθανασιας κλπ ανεβαζουν την συχνοτητα. Παρομοια και με τις σκεψεις , και την προσοχη. Υψηλοτερη συχνοτητα σημαινει επεισης μεγαλυτερο αισθημα ευτυχιας και περισσοτερη υγεια
Ολοι οι προοδευτικοι ανθρωποι οταν με τους αγωνες τους αφυπνιζουν τους αλλους και τον εαυτο τους, αυτο ακριβως κανουν, ανεβαζουν την συχνοτητα στον εαυτο τους και στους αλλους.
Οταν αυτη η συχνοτητα ενος ζωντανου ογανισμου περαση καποια ορια, τοτε με επιταχυνση μεταπηδα ακομα ψηλοτερα και σταθεροποιειται σε μια πολυ  ψηλοτερη συχνοτητα οπου υπαρχουν (αορατοι σε μας ) πλανητες , δενδρα, ζωα, ανθρωποειδη. Διοτι η φυσικη πραγματικοτητα υπαρχει σε μια σειρα απο διακριτες συχνοτητες που ειναι αορατοι κοσμοι σε εμας. Αυτη η μεταναστευση του ζωντανου οργανισμου εν ζωη σε ψηλοτερη συχνοτητα αορατου κοσμου, ειναι γνωστη στις αρχαιες διδασκαλιες ως Μυηση και εποστροφη της εμβιας ζωης στις πηγες-πραγματικοτηατες απο οπου ξεκινησε και πρωτοδημιουργηθηκε. Αυτο ειναι η μυηση. Δεν ειναι συσσωρευση γνωσεων που τις κρυβει καποιος απο τους αλλους. Ειναι η μεταπηδηση-αναληψη  εν ζωη και χωρις θανατο σε υψηλοτερη συχνοτητας πραγματικοτητας. Αυτο το διδασκαν και οι αρχαιοι Πυθαγορειοι. Αλλα και αρκετες αλλες ομαδες στην αρχαιοτητα.  Ειναι τροπος εξελιξης πιο γρηγορος απο τον φυσικο θανατο και επαναγεννηση σε υψηλοτερη συχνοτητα.  Φυσικα αυτη η ικανοτητα ανυψωσης της συχνοτητας προερχεται απο το οτι η μορφη αυτη ζωης αρχιζει προκαταβολικα ενοσω βρισκεται στην ορατη πραγματικοτητα να ζει με αξιες και αρχες υψηλοτερης συχνοτητας πραγματικοτητας (π.χ, η φυτοφαγια ειναι κατι τετοιο, διοτι απο την 3η συχνοτητα πραγματικοτητας και υψηλοτερα , κανενα ζωντανο δεν αφαιρει την ζωη σε αλλο για να ζηση ολα παιρνουν την ενεργεια τους απο τον ηλιο τους, και οι ηλιοι υπαρχουν σε πολλες συχνοτητες πραγματικοτητας). Η μεταπηδηση αυτη μπορει να γινει σε ατομα μονο, η και πιο σπανια σε να ολοκληρο πολιτισμο και πλανητη, ταυτοχρονα, με ολα τα δενδρα και ζωα πανω σε αυτον. Οσο υψηλοτερη η συχνοτητα της πραγματικοτητας οπου βρισκεται μια ανθρωπινη υπαρξη, τοσο το πνευμα αλληλεπιδρα πιο αμεσα με την υλη, και η ιδια η αμεση ατομικη ανθρωπινη βουληση μπορει να αλλαζει την υλη με τροπο θαυμουργο. 

Ο κυριος σκοπος λοιπον της εξελιξης των ειδων και του ανθρωπου δεν ειναι τοσο  η επικρατηση στα αλλα (1 πρωτη ταξη ,order, που αναφεραμε) , και η επιβιωση, αλλα κυριως  η μεταπηδηση σε υψηλοτερη συχνοτητα (H 2η ταξη,   order που αναφεραμε). Ολα αυτα ισως ακουγονται πολυ παραξενα. Αλλα αν πριν μερικους αιωνες μιλουσε καποιος για την στρογγυλη γη που γυρνα γυρω απο τον ηλιο, η για τα κινητα τηλ. που συνδεονται μη ηλεκτρομαγνητικα κυμματα, θα τους περνουσαν για φανασιοπληκτους η ...τρελους.  

Στην σημερινη κοινωνια, και πολιτισμο ολη σχεδον η 1η ταξη order ειναι κατι που μεταφραζεται σε οικονομικη επιφανεια, και εξουσια του χρηματος.
Τα παιδια γενιουνται , μεγαλωνου και σπουδαζουν, για  να παρουν υψηλοτερα πτυχια, να απασχοληθουν απο καλλιτερες και πιο πλουσιες επιχειρησεις που θα τους πληρωνουν υψηλοτερους μισθους. Η για να πλουτισουν τα ιδια ως επιχειρηματιες. Να αναρριχηθουν στην κοινωνια που ειναι σχεδον ταυτοσημο με την  εξουσια τους χρηματος. Ακομα και η φημη πλεον αγοραζεται και χρηματοδοτειται. 
Ομως υπαρχουν πολλοι παμπλουτοι που η συχνοτητα τους ειναι χαμηλη, πολυ χαμηλοτερη απο την συχνοτητα, ανθρωπων που μολις επιβιωνουν η ακομα και ανθρωπων κατω απο το οριο της φτωχιας. Μπορει να υπαρξουν ζωα που να εχουν ηψηλοτερη συχνοτητα απο συγκεκριμμενους ανθρωπους.  Οι δυο ταξεις πραγματων ειναι ενετλελως διαφορετικες. Η πρωτη βασιζεται σε φαντασιακους θεσμους του χρηματος, ειναι τεχνητη ανθρωπινη, χωρις βαθος. Αφορα κυριως αυτον τον πολιτισμο η ακομα και αυτην μονο την συχνοτητα ορατης πραγματικοτητας Η δευτερη ταξη πραγματων ακομα και οταν ειναι στην ιδια την φυσικη ορατη πραγματικοτητα, ειναι παγκοσμιοι (δια-γαλαξιακοι) ιεροι  νομοι συνειδησης και υλης και εξελιξης της ζωης.

Οταν ενας πολιτισμος (χωρις να μεταπηδηση σε μια υψηλοτερη συχνοτητα αορατης πραγματικοτητας) εχει απλως αρκετα ψηλοτερη μεση συχνοτητα απο αυτην που εμεις εχουμε ως πολιτισμος, τοτε οι αρχες του και οι αξιες του  βασιζονται στην ελευθερια, σχεδον ισοτητα, αλληλεγυη, πνευματικοτητα, σεβασμου της ψυχικης μη θνητης συνειδησης κλπ Τοτε η επιστημη τους ειναι πολυ πιο προηγμενη, αλλα επισης και η πνευματικοτητα και ψυχισμος του. Απο ενα σημειο και πανω, καταργουν εντελως τα χρηματα και λειτουργουν με ελληλεγγυη , εμπιστοσυνη, προσβασιμοτητα στα αγαθα και σχεδον ισοτητα. Αυτο που τους χαρακτηριζει ειναι ο ανθρωπισμος.  Φυσικα σε καποιο μετρο καθε αθρωπος, σε ενα ευημερο πολιτισμο πρεπει να εχει, την απαραιτητη τεχνολογια, και βιοτικο επιπεδο. Αυτο ομως δεν συνδεεται καταναγκη με το οτι πρεπει να εξουσιαση αλλους ανθρωπους. 

Αντιθετα, πολιτισμοι που προσκολουνται στην 1η ταξη πραγματων οπως παραπανω, ειναι πολυ πιο αργοι στην εξελιξη, εχουν χαμηλοτερης ποιοτητας συναισθηματα, χαμηλοτερη τεχνολογια (παρολο που μπορει να ειναι πολυ υψηλοτερη απο την δικη μας) και τους χαρακτηριζει ο τερατισμος. 

Θελουμε λοιπον να ειμαστε περισσοτερο ανθρωποι η περισσοτερο τερατα? Θελουμε να διαπρεψουμε κυριως στην 1η ταξη πραγματων , που ειναι τεχνητη και και συμβατικη  που σχεδον δεν εχει εξελιξη,  η κυριως στη 2η ταξη πραγματων  που ειναι κοσμικη και αυθεντικη και εχει μεγαλο βαθος εξελιξης?



Tuesday, September 22, 2015

96. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΦ’ ΕΑΥΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ?

Είναι  το  σύστημα της άμεσης δημοκρατίας μια αρχική αξία αφ’ εαυτού, χωρίς να έπεται από άλλες αρχές κοινωνικές η υπαρξιακές?

Νομίζω όχι! Υπάρχουν άλλες βαθύτερες αρχές, από τις οποίες έπεται το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας! Ποιες είναι όμως αυτές? Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε λίγο σε όλες σχεδόν της μορφές άμεσης δημοκρατίας. Η Άμεση δημοκρατία σημαίνει  καταρχήν ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΙΣΟΤΗΤΑ, και διακυβέρνηση της κοινωνίας με βάση την βούληση της συλλογικής πλειοψηφίας. Δεν θα ήταν αποδεκτό π.χ. στην άμεση δημοκρατία να μετρά η ψήφος κάθε ατόμου με τόσο  βάρος όσο η οικονομική του περιουσία, η το εισόδημα του. Δηλ οι οικονομικές ανισότητες αποκλείονται στην άμεση δημοκρατία Η είναι  αποδεκτή  μόνο η ισότητα στο επίπεδο της ψήφου. Παρόμοια  επιδιώκεται και ισότητα στο δικαίωμα της ψήφου όχι μόνο στο βάρος της ψήφου.  Ήδη εδώ βλέπουμε πως η πολιτική ισότητα στο επίπεδο της ψήφου είναι ειδική περίπτωση μιας γενικότερης αρχής κοινωνικής ισότητας.  Αλλά όλα αυτά υπάρχουν και στην αντιπροσωπευόμενη δημοκρατία.
Στην άμεση δημοκρατία υπάρχει επιπλέον, το ότι οι ψήφοι οδηγούν άμεσα στην λήψη αποφάσεων και όχι στην εκλογή αντιπρόσωπων για την λήψη αποφάσεων. Εδώ λοιπόν έχουμε κάτι περισσότερο (ιδίως στην άμεση και όχι στην ημι-άμεση δημοκρατία) την  καθολική ευθύνη-αρμοδιοτητα και ισότητα στην λήψη αποφάσεων. Θα μπορούσαμε σύντομα να την λέγαμε, με δυο όρους
1) Δικαίωμα και ευθύνη ατομικής πολιτικής βούλησης και
2) Ισότητα της ευθύνης  πολιτικής  βούλησης .
Με λόγια μπορούμε να αντιληφτούμε την άμεση δημοκρατία ως μια σειρά από ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα ,  με ισότητα σε καθένα από αυτά. Τα ανθρώπινα όμως  δικαιώματα είναι μορφές ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ  του ατόμου αλλά και ΕΥΘΥΝΩΝ του ατόμου.
Έχουμε λοιπόν ήδη ιχνηλατήσει το  σύστημα της άμεσης δημοκρατίας, να αντλεί από αρχές  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΕΥΘΥΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ κλπ στις ανθρώπινες υπάρξεις. 
Είναι φανερό πως ο ιστορικός καπιταλισμός, δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις στο θέμα της (πολιτικής) ελευθερίας.  Ενώ από την άλλη ο ιστορικός σοσιαλισμός δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις, στο θέμα της (πολιτικής) ισότητας. Είναι όμως η  άμεση δημοκρατία, απόλυτη εγγύηση για την διατήρηση των ατομικών ελευθεριών  η κάποιας κοινωνικής ισότητας? Φοβάμαι πως όχι.
Ας φανταστούμε ένα σενάριο μιας κοινωνίας με άμεση δημοκρατία αλλά και με ακραίες οικονομικές ανισότητες , όποτε η οικονομική ολιγαρχία, έχοντας την οικονομική εξουσία, προσπαθεί να καταστρατηγήσει την άμεση δημοκρατία. Πως μπορεί να το κάνει αυτό? Απλά «αγοράζοντας»  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και εξασκώντας συστηματικά φανερή η αφανή προπαγάνδα υπέρ των πολιτικών θέσεων που θέλει να επιβάλει, εκφοβίζοντας για τις αντίθετες θέσεις, διαστρεβλώνοντας έννοιες και πραγματικότητα και αποκρύπτοντας πληροφορίες η μεροληπτικά εμφαίνοντας μέρος μόνο της πραγματικότητας. Είναι γνωστό πως τέτοιες μέθοδοι έχουν επιτυχία. Π.χ. είναι γνωστό πως στην USA, της τελευταίες 10-ετιες κερδίζουν της εκλογές πάντα τα κόμματα με ην μεγαλύτερη χρηματοδότηση, Επομένως κάλλιστα θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως καις την άμεση δημοκρατία για 10-ετιες θα κερδίζουν στις ψηφοφορίες, οι προτάσεις, με την καλλίτερη χρηματοδότηση προπαγανδισης η …ανάλυσης τους  στα ΜΜΕ.
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική πολιτική ισότητα, η  Ισότητα της ευθύνης  πολιτικής  βούλησης  ενόσω υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Πάντα η ολιγαρχία του χρήματος, θα καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη καις συμβολή στην λήψη των αποφάσεων.
Μήπως όμως αν όχι η ισότητα στην ευθύνη λήψης των αποφάσεων αλλά η ατομική ελευθερία είναι εξασφαλισμένη στην Άμεση δημοκρατία? Και πάλι όχι! Και πάλι ας φανταστούμε στο ίδιο σενάριο όπως προηγουμένως, την κοινωνία αυτή με άμεση δημοκρατία, αλλά βαθειά δανειακή κρίση που έχουν δημιουργήσει, η κορυφή της οικονομικής ιδιωτικής ολιγαρχίας και έκδοσης του χρήματος. Επειδή όμως ο κόσμος δεν πολύ καταλαβαίνει πως λειτουργεί το νομισματικό-τραπεζικο σύστημα, δεν τους έχει ενοχοποιήσει. Έτσι αυτοί, έχοντας «αγοράσει» τα  ΜΜΕ,  την ακαδημαϊκή ερεύνα και γνώση τα βιβλία κλπ, επιτυχαίνει να ενοχοποιήσει όλους εκτός από τις κεντρικές τράπεζες (τους ίδιους). Φταίει δηλ η κακή οικονομική συμπεριφορά των δανεισμένων. Δηλ οι αποφάσεις του προϋπολογισμού, η μαύρη οικονομία, η φοροδιαφυγή, η απληστία των νοικοκυριών και υπερκατανάλωση κλπ κλπ κλπ. (τα ξέρετε διότι ….. ήδη πολλοί  τα πιστεύουν αυτά ως την κύρια αιτία!). Έτσι με τράπεζες κλειστές και κατεστραμμένες (παραδόξως όχι όμως η κεντρική τράπεζα) , με τις καταθέσεις του κόσμου χαμένες, επιτυχαίνουν, να περάσουν μια πρόταση που οι ίδιοι θέτουν. Η οποία είναι  «προσωρινά» να απενεργοποιηθεί η άμεση δημοκρατία και να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος για λόγους εθνικής επιβίωσης! Η οποία πρόταση με την οικονομική δύναμη που έχουν και την σύγχυση και απελπισία του κόσμου περνά! Έτσι καταργείται η άμεση δημοκρατία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας, και φυσικά το προσωρινό γίνεται μόνιμο διότι όταν η ολιγαρχία αποκτήσει και την πολιτική εξουσία πέρα από την εικονική εξουσία , δεν θα την αφήσει πλέον ποτέ.
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική πολιτική ελευθερία, η ακόμα και άμεση δημοκρατία,   ενόσω υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες, και η οικονομική εξουσία στην κοινωνία είναι στην πράξη (αλλά όχι επισήμως)  ισχυρότερη από την πολιτική εξουσία!
Φυσικά, κάνεις  νομίζω  δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως αν τα παραπάνω είναι πιθανά στην άμεση δημοκρατία είναι κατά πολύ πιθανότερα (και ήδη τα διαπιστώνουμε αυτά) στην αντιπροσωπευόμενη δημοκρατία, όπου η παρέμβαση της οικονομικής εξουσίας στην πολιτική εξουσία είναι ευκολότερη.
Νομίζω, επομένως πως είναι ασφαλέστερο να διαφύλαξη κάποιος τις ΑΡΧΕΣ (το «γιατί»)  στις οποίες βασίζεται η άμεση δημοκρατία, μάλλον παρά την διαδικασία της (το «πως»). Και να επιμείνει πως οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και πέρα από κάθε ψηφοφορία!
Αλλά ποιες είναι άραγε αυτές οι αρχές οι βαθύτερες από όπου αντλεί η Άμεση Δημοκρατία και από πού εκπηγάζουν?  Εδώ δεν γίνεται από τον να μην στραφεί κάποιος, όχι μόνο στις κατάλληλες κοινωνικές αρχές αλλά στην ίδια την βαθύτερη ανθρώπινη ύπαρξη. Π.χ. ο ιστορικός καπιταλισμός και η οικονομία του βασίζεται στην αρχή πως ο άνθρωπος κατά βάθος είναι κυρίως ιδιοτελής και όχι ανιδιοτελής, και επομένως και η ανάγκη της ατομικής ιδιοκτησίας, του χρήματος και τα κίνητρα του πλουτισμού.




Νομίζω  πως οι αρχές από τις οποίες αντλεί την εγκυρότητα της η Άμεση δημοκρατία είναι
1)      Κάθε άτομο είναι εξίσου υπεύθυνο και ελεύθερο, να αποφασίζει όχι μόνο για την ατομική του μοίρα αλλά εξίσου και για την συλλογική μοίρα της κοινωνίας.  (ΕΥΘΥΝΗ)
2)      Τα άτομα δεν είναι μόνο ιδιοτελή αλλά στον ρόλο τους στην προηγούμενη αρχή είναι και  χρειάζεται να είναι και πολύ περισσότερο ανιδιοτελή.  (ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ)
3)      Τόσο κάθε άτομο χωριστά, αλλά και η κάθε κοινωνική εξουσία, υπάρχει για να είναι στην υπηρεσία της επαύξησης της ατομικής και συλλογικής βαθύτερης ανθρώπινης ψυχικής συνείδησης. Η ατομική και κοινωνική ευημερία είναι απόρροια της περισσότερης   ανθρώπινης συνείδησης.(ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ)
4)      Η εξέλιξη της ανθρώπινης ατομικής και συλλογικής  συνείδησης, απαιτεί ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά και ένα σοφό μέτρο κοινωνικής ισότητας. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ).


Εδώ φυσικά, επιδέχεται πολύ περισσότερη ανάλυση με το τι  επιμέρους  εννοεί κάποιος με αυτές τις αρχές. Αλλά αυτό ίσως είναι θέμα ενός άλλου άρθρου. Νομίζω μας αρκεί να έχουμε επισημάνει πως 1) Η αναζήτηση των αρχών γίνεται μέσα στις συνθήκες της ατομικής ανθρώπινης ύπαρξης και συνεπακόλουθα της συλλογικής ευημερίας. 2) Το συλλογικό δεν μπαίνει πάνω από το ατομικό ούτε το ατομικό πάνω από το συλλογικό 3) Η περισσότερη ανθρώπινη συνείδηση είναι το κλειδί της ευημερίας 4) Η συνείδηση εξελίσσεται μέσα στην ελευθερία και την ισοτιμία. 


ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
Υπαρξιακα
Με απλα λογια οι βαθυτερες υπαρξιακα αρχες και αξιες της Αμεσης Δημοκρατιας (που ομως δεν ειναι το αμεσο πρακτικο ) ειναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ . Η συνειδηση φερνει την ατομικη και συλλογικη ευημερια. Οταν το ατομο πρεπει να αποφασιζει αμεσα  για την μοιρα οχι μονο την δικη του αλλα και των υπολοιπων (διοτι καθενας πρεπει να ειναι ισοτιμος ηγετης ολων των αλλων) χρειαζεται να εχει περισσοτερη συνειδηση των αλλων ανθρωπων και της μοιρας τους. Αυτο απαιτει περισσοτερη αυτο-υπευθυνοτητα, ανιδιοτελια, ελευθερια και κατα το δυνατον περισσοτερη ισοτητα.

Οικονομικα
Δυστυχως οπως η κρυφη ολιγαρχικη εξουσια του χρηματος (που ειναι ισχυροτερη της πολιτικης τωρα) πονταρει στην διατηρηση των μαζων στην αγνοια, ιδιοτελεια, εθνικισμο, και χαμηλη συνειδηση της πραγματικοτητας για να τους εχει αναλωσιμους οικονομικους δουλους. Δεν ειναι τυχαιο πως κρυβει την εξουσια της και αποκοιμιζει τον κοσμο με την δηθεν παντοδυναμια της ονομαστικης ( face value) εξουσιας της πολιτικης. Δεν γινεται να μην εχει συνειδηση καποιος ποια εξουσια ειναι ισχυροτερη της πολιτικης ΤΩΡΑ (οχι μετα την εγκαθυδριση της Αμεση Δημκρατιας) αν θελει να πετυχει στο να εγκαθιδρυση Αμεση Δημοκρατια.
Αν υπαρχει κατι που μας μαθαινει η δανειακη κριση, ειναι πως οι πραγματικοι αντιπαλοι δεν ειναι η Δεξια σε αντιθεση με την Αριστερα, αλλα
Το ΧΡΗΜΑ σε αντιθεση με το ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ (αντιπροσωπευομενη η αμεση δημοκρατια)
Συνοψιζοντας τις δυο βασικες συνθηκες.
Α) Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.
Β) Ο ΝΟ 1 ΕΧΘΡΟΣ ΤΗς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΑ (ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ) ΑΝΙΣΟΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Thursday, September 3, 2015

95. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΙ ΑΛΛΟ?



Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΛΠ) ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΛΠ) ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ (ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ) ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.





ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
Υπαρξιακα
Με απλα λογια οι βαθυτερες υπαρξιακα αρχες και αξιες της Αμεσης Δημοκρατιας (που ομως δεν ειναι το αμεσο πρακτικο ) ειναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ . Η συνειδηση φερνει την ατομικη και συλλογικη ευημερια. Οταν το ατομο πρεπει να αποφασιζει αμεσα και για την μοιρα οχι μονο την δικη του αλλα και των υπολοιπων (διοτι καθενας πρεπει να ειναι ισοτιμος ηγετης ολων των αλλων) χρειαζεται να εχει περισσοτερη συνειδηση των αλλων ανθρωπων και της μοιρας τους. Αυτο απαιτει περισσοτερη αυτο-υπευθυνοτητα, ανιδιοτελια, ελευθερια και κατα το δυνατον περισσοτερη ισοτητα.
Οικονομικα
Δυστυχως οπως η κρυφη ολιγαρχικη εξουσια του χρηματος (που ειναι ισχυροτερη της πολιτικης τωρα) πονταρει στην διατηρηση των μαζων στην αγνοια, ιδιοτελεια, εθνικισμο, και χαμηλη συνειδηση της πραγματικοτητας για να τους εχει αναλωσιμους οικονομικους δουλους. Δεν ειναι τυχαιο πως κρυβει την εξουσια της και αποκοιμιζει τον κοσμο με την δηθεν παντοδυναμια της ονομαστικης ( face value) εξουσιας της πολιτικης. Δεν γινεται να μην εχει συνειδηση καποιος ποια εξουσια ειναι ισχυροτερη της πολιτικης ΤΩΡΑ (οχι μετα την εγκαθυδριση της Αμεση Δημκρατιας) αν θελει να πετυχει στο να εγκαθιδρυση Αμεση Δημοκρατια.
Αν υπαρχει κατι που μας μαθαινει η δανειακη κριση, ειναι πως οι πραγματικοι αντιπαλοι δεν ειναι η Δεξια σε αντιθεση με την Αριστερα, αλλα
Το ΧΡΗΜΑ σε αντιθεση με το ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ (αντιπροσωπευομενη η αμεση δημοκρατια)
Συνοψιζοντας τις δυο βασικες συνθηκες.
Α) Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.
Β) Ο ΝΟ 1 ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΑ (ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ) ΑΝΙΣΟΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
Αν και ο o Escher ονόμασε αυτόν το πινάκα Βαρύτητα, ίσως μια πιο επιτυχημένη αλλά και επικίνδυνη ονομασία θα ήταν "Ο κλασσικος καπιταλισμός" Όπου ο κάθε μεγαλο-κεφαλαιούχος (στην εικόνα ο δεινόσαυρος) προσπαθώντας να απελευθερωθεί οικονομικά μεγαλώνοντας την ατομική του ιδιοκτησία και κεφάλαια, φυλακίζει όλους τους άλλους ανθρώπους στην έμμεση οικονομική ανελευθερία. Ο υπαρκτος σοσιαλισμος της σοβιετιας μπορει να ειχε μερικα πλεονεκτηματα απο τον υπαρκτο καπιταλισμο (οπως μειωμενες ανισοτητες) αλλα ειχε τοσο ελειψη ελευθεριας και κομματικου ολιγαρχισμου που σε γενικες γραμμες ηταν χειροτερο συστημα. Ο υπαρκτος καπιταλισμος δεν ειναι το λιγοτερο κακο οικονομικο συστημα.Υπαρχει ομως και οικονομικο συστημα με πολυ καλλιτερο νομισματικο συστημα που δεν δημιουργει δανειακες κρισεις και ελεγχομενες μειωμενες ανισοτητες, ελαχιστο επιδομα-εισοδημα επιβιωσης κλπ .Ακομα με πολλες διαβαθμισεις ατομικης ιδιοκτησιας απο την ισχυρη (η τωρινη) μεχρι την δημοσια ιδιοκτησια (π.χ, της ελευθερης πληροφοριας στο ιντερνετ) η και με νεες μορφες ελευθερου χρηματος, Θα μπορουσε να τον πει καποιος μετα-καπιταλισμο.