Friday, July 10, 2015

90. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ?! (Ιουλης 2015)

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ?!  (Ιουλης 2015)
Μετα απο νικη του δημοψηφιασματος με το ΟΧΙ η κυβερνηση θα επρεπε να εχει ερθη με μια προταση ακομα λιγοτερο επωδυνη απο την τελευταια της πριν το δημοψηφισμα , και να πει στους δανειστες αυτη ειναι η προταση μας ειτε συμφωνηστε ειτε εχουμε grexit. Διοτι ο Ελληνικος λαος δεν ειναι βλακας. Ψηφιζοντας ΟΧΙ γνωριζε πως οι πιθανοτητες για grexit αυξανουν πολυ. Το ιδιο όταν ψηφιζε στις εκλογες αυτους που ελεγαν όχι στα μνημονια, γνωριζε καλα πως αυτό κατά πασα πιθανοντητa σημαινε grexit. Αντι για αυτο η κυβερνηση εκβιασμενη απο το μπουκοταζ του Ντραγκι της ΕΚΤ και την απειλη να καταρρευσουν οι τραπεζες με κουρεμα καταθεσεων οπως στην Kυπρο (που σημειωτεον εγινε εντος της ευρωζωνης ) κανει στροφη 180 μοιρες και ερχεται με μια προταση απο τα 8 δις εξοικονομησης που ηταν η κοκκινη γραμμη της στα 11-12 δις οπως λενε τα ΜΜΕ που ζητουσαν οι δανειστες , κατα την αποψη μου προδιδοντας το δημοψηφισμα. Προταση γραμμενη αρχικα στα αγγλικα και απο οτι φαινεται δεν συνταχθηκε καν απο Ελληνες! Περιεχει δε το περιφημο 23% ΦΠΑ στην εστιαση , που δολογονει τον Ελληνικο Τουρισμο και που στην βουλη για την εγκριση του Δημοψηφισματος το επεσημανε ως απαραδεκτο τοτε ο πρωθυπουργος κ. Τσιπρας, προτεινοντας ΟΧΙ στο δημοψηφισμα.Η κ. Κωνσταντοπουλου (προεδρος της Βουλης Ιουλης 2015) αναφερε κρυμμενο (μετα-μοντερνο) πραξικοπημα στην κυβερνηση. φαινεται πως οι κρυφες (εβραιο-) μασονιες της πυραμιδας του χρηματος μπηκαν σε ενεργεια για να εμποδισουν ενα Grexit. Το δημοψηφισμα εχει συνταγματικη ισχυ, και η αποδοχη μιας τετοιας συνθηκολογησης-συμφωνιας (που είναι 3ο μνημονιο) είναι στην πραγματικοτητα ουσιαστικα αντισυνταγματικο ως αντιβαινον στο ΟΧΙ του δημοψηφισματος. Το ιδιο αναφερε και ο Υπουργος Αμυνας (Ιουλης 2015) κ. Καμμενος. Αν αυτη η προταση υπογραφη (και θα γινει χειροτερη μεχρι να υπογραφει) ο Συριζα είναι πολύ πιθανον πως θα παθει στις επομενες εκλογες ότι και το Πασοκ . Καλιτερα , αν απόρριπταν την Ελληνικη προταση οι δανειστες, ο Συριζα να πηγαινε στις εκλογες η σε νεο δημοψηφισμα με ερωτημα "ευρω η δραχμη" παρα να προτεινει μονος του μια τετοια προταση. Ο ρολος της αριστερας στην εξουσια δεν ειναι για να κανει σχεδον ακριβως οτι οι προηγουμενες κυβερνησεις (ΝΔ και Πασοκ). Αν σε ενα τετοιο νεο δημοψηφισμα η εκλογες, εβγαινε οχι στην δραχμη και ναι στο ευρω,. ας εχανε ετσι ο συριζα, παρα να χασει οπως εχασε το πασοκ με ονειδος. Είναι πολύ πιθανον πως θα πρεπει να τον "σπασαν"  τον κ. Τσιπρα, και ισως να τον εκβιασαν κρυφα με το παιδι του η την οικογενεια του. Μεταφορικα μιλωντας, βλεπουμε ένα κ. Τσιπρα που είναι ως ενας κλωνος του αρχικού νε βουληση πληρως ελεγχομενη απο τους   δανειστες μαλλον, ενώ ο αρχικος  κ Τσιπρα με την ελευθερη βουληση του δεσμευμενος απο την λαικη εντολη ισως θα πρεπει να θεωρειται ηδη "δολοφονημενος". Λενε πως αυτό εχει ξανα συμβει σε αλλες διεθνεις προσωπικοτητες οταν διακυβευοταν μεγαλα συμφεροντα του χρηματος που τους υπερέβαιναν και εμπαιναν  εμποδιο σε αυτα.
 Εμεις λιγο πολυ το εχουμε δει να συμβαινει στο. Γ. Παπανδρεου του Πασοκ,και στον Α. Σαμαρα της Ν.Δ.. Νομιζω πως πρεπει να αρχισουμε να αντιλαμβανομαστε την αναγκαιοτητα της αμεσης δημοκρατιας. Η προστασια της ελευθεριας της βουλησης της πλειοψηφιας δεν γινεται πλεον με ηγετες. Οι ηγεσια ειναι καμμενο χαρτι, απο επιβουλες δυναμεων αφανων. 
Καποτε για την ελευθερια της χωρας φωναζαν, "Εμπρος Ελληνες παρτε παλι τα οπλα" Τωρα τα οπλα  ειναι απλα ενα Ελληνικο κρατικο νομισμα.
Αλλα δυο φορες ηδη μια επι Πασοκ το 2009 και τωρα παλι επι Συριζα ( το 2015) οι ισχυρες κρυφες δυναμεις εμοδισαν την φυσικη εξοδο της Ελλαδας απο την Ευρωζωνη, διοτι η πυραμιδα της εκδοσης του χρηματος, θα ειχε να καχει αρκετα απο αυτο, ασχετα τι οραγματικα συμφερει τους Ελληνες.
Σε ένα grexit , τα υπερ και και τα κατά εχουν ταξικο χαρακτηρα. Ανακουφιζεται περισσότερο η φτωχότερη πλειοψηφία, ενώ βλάπτεται περισσότερο οικονομικά η εύπορη μειοψηφία. Επιπλεον η τραπεζες μπορουν επισης να εμποδιστουν να καταρρευσουν και απο ενα Ελληνικο κρατικο νομισμα, που εξαρταται απο την Ελληνικη βουληση και χωρις ευρωπαικο δανεισμο σε ευρω, δηλ με ελληνικες δυναμεις και οχι καταναγκη απο τους δανειστες που εκβιαζουν.
Εχουμε βιωσει την ουσιαστικη χρεωκοπια της Ελλαδας (εξαιτιας του ιδιωτικου νομισματικου συστηματος του ευρω της ΕΚΤ) ως «εσωτερικη υποτιμηση» , και ολοι λενε πως είναι καλλιτερο από ένα grexit και παλι ουσιαστικη χρεωκοπια αλλα ως «εξωτερικη υποτιμηση» μεσα σε ένα Ελληνικο κρατικο νομισμα, και εκτος ευρωζωνης. Όμως πανω από 200 ανεξαρτητες μελετες του ΟΗΕ και πανεπιστημιων αποδεικνυουν πως η «εξωτερικη υποτιμηση» είναι κατά πολύ πιο ανωδυνη και εξελικτικη, διοτι δεν αυξανει τις εσωτερικες ανισοτητες στην κοινωνια, αλλα την ανισοτητα της χωρας εξωτερικα με άλλες οικονομιες. Οι μελετες αυτες αποδεικνυουν καθαρα πως μια χωρα υποφερει από κάθε πλευρα, (αυτοκτονιες, εγκληματικοτητα, επιχειρηματικη εμπιστοσυνη, ικανοτητα για παιδεια, ψυχολογικες αρρωσειες κλπ) όταν αυξανουν εσωτερικα οι ανισοτητες, και αυτό το κανει κυριως η «εσωτερικη υποτιμηση».
Εδω στο ποστ 89 γινεται συγκριση του ευρω και του Ελληνικου κρατικου νομισματος και αναφορα με βιντεο του TED.com στος προαναφερθησες μελετες. http://crisismonetarysystem.blogspot.gr/2015/07/89.html


ΛΑΘΟΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΛΑΘΟΣ ΗΓΕΣΙΑ?
Ειμαι σχεδιν σιγουρος πως αν ειχαμε αμεση δημοκρατια ο λαος θα ψηφιζε σωστα (ενα grexit) που ο Τσιπρας ουτε το πιστευει ουτε προετοιμαστηκε σαν σεναριο για αυτο. Κι εγω ελπιζα και τον συμπαθουσα αρκετα αλλα με την συμφωνια ολα αλλαξαν . Ηταν καθαρα λαθος ηγεσια και το φοβοταν καποιος ηδη πριν τις εκλογες οταν δεν τον ακουγε να δηλωνει σαφως στον κοσμο πως ενα εθνικο νομισμα η Grexit ειναι σχεδον αναποφευκτο. Και να τον ενημερωνει για τα υπερ και κατα, και πως μπορει να γινει grexit χωρις να πειραχτουν τα ευρω των καταθετων, αλλα να προστεθει μονο εκδομενο ελληνικο χρημα.Οποτε δεν θα τρεχαν να παρουν τις καταθεσεις. Να τους ενημερωνει πως μια τραπεζα μπορει να καταρευση εντος του ευρω, και να κουρευτουν οι καταθεσεις, οπως στην Κυπρο αλλα οχι εντος ενος Ελληνικου νομισμτος που το εκδιδει και ελεγχει το κρατος και μπορει να δωση ρευστοτητα στο ιδιο στις τραπεζες. Οταν ο κοσμος ψηφιζε εναντιον των μηνημονιων , δεν ηταν βλακας να μην καταλαβαινει πως αυτο μαλλον σημαινει τελικα Grexit. Οταν ο λαος ψηφιζε ΟΧΙ στο δημοψηφισμα δεν ηταν βλακας να μην καταλαβαινει πως αυτο κατα πασα πιθανοτητα θα σημαινει Εθνικο νομισμα (παραλληλο) η Grexit. Αντι για αυτο ο Τσιπρας απορριπτε τις προτασεις για παραλληλο νομισμα του Βαρουφακη, και ο ιδιος σε συνεντευξεις αναλυσε πως δεν πιστευει στο Grexit , δηλ πως ειναι καλο για την χωρα (εντελως λαθος τα επιχειρηματα του αν τα διαβαση καποιος) . Ομως αν εχεις απορριψει το Grexit δεν μπορεις να υποσχεσαι στον λαο οχι αλλα μνημονια, οταν εισαι υποχρεωμενος παλι να δανεισθεις και δεν ειναι στην βουληση της Ελληνικης κυβερνησης οι ορους που θα θεσουν οι δανειστες στο δανειο τους να μην ειναι οικονομικη δολοφονία! Ετσι μπλοφαρε για grexit στους ξενους οι ξενοι τα καταλαβαν,και τον τσακισαν στην διαπραγματευση., Και παλι ακολουθωντας τις αρχες που διακηρυττε, θα επρεπε να αρνηθει το νεο μνημονιo και να προχωρηση στο απο μηνες προετοιμασμενο Grexit , χωρις να μπορει ο Ντραγκι να τον Μπουκοταρη. Η ηγεσια του Τσιπρα ηταν καθαρα ενος μη πληρως αφυπνισμενου ηγετη, που δεν μπορει να σταθει στο υψος των περιστασεων (οπως και του Παπανδρεου και Σαμαρα).Δεν τον ακουγες (ουτε αυτον ουτε τον Βαρουφακη) να μιλα καθαρα για την αιτια της υπερχρεωσης ολης της Ευρωπης που ειναι η εκδοση και κυριοτητα του εκδοθεντος χρηματος απο την Ιδιωτικη Κεντρικη Ευρωπαικη Τραπεζα ΕΚΤ και οχι απο τα υπουργεια οικονομικων και η υπορχεωτικη κυκλοφορια του εκδοθεντος χρηματος μεσω δανεισμου δηλ του τραπεζικου συστηματος. Κατα τα αλλα οι διακηρυξεις του για την αξιοπρεπεια, την αποφυγη του φοβου, την δημοκρατια την καταφυγη σε δημοψηφιασμα (αλλα θα επρεπε να ειναι ενωριτερα, και σχετικο με ευρω η Εθνικο νομισμα) ηταν ολα σωστα και πολυ καλλιτερα των Παπανδρεου και Σαμαρα. Η Θεωρια του αφυπνισμενου φωτισμενου πανσοφου ηγετη που οδηγει τον μη αφυπνισμενο λαο στην σωστη πορεια ειναι μια αυταπατη. Μονο η συλλογικη νοημοσυνη και συνειδηση μεσα απο μια αμεση δημοκρατια ειναι αυτο που μπορει να το κανει αυτο.



ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Το χρημα ειναι το μεσον δημιουργιας κοινωνικων ανισοτητων ,επομενως εξασκει προς το παρον, συνολικα στην κοινωνια , αρνητικη βουληση (παρολο που ατομικα θεωρειται αγαθο η ουδετερο) . Συμφωνα με πανω απο 200 μελετες του ΟΗΕ, οι ανισοτητες κανουν τις κοινωνιες να υποφερουν. Και οι νομοι ειναι οι γραπτες συνηθιες της κοινωνιας. Οσο ομως πιο κακες ειναι οι συνηθειες της κοινωνιας τοσο πιο κακο θα εξασκουν και οι νομοι. Ιδιως οταν η πυραμιδωτη εξουσια του χρηματος πραξικοπηματικα επιβαλει νομους στην εξουσια της δημοκρατιας. Η καθε εξουσια δεν υπαρχει ως αυτοσκοπος αλλα για να εξυπηρετει καταρχην την εξελιξη της ψυχικης (αθανατης) ανθρωπινης συνειδησης και οχι το αντιστροφο. Γινεται φανερο πλεον πως η μεθοδος της ηγεσιας και οι ηγετες δεν μπορουν αν προστατεψουν την ελευθερια της βουλησης της πλειοψηφιας. Γινονται αμεσα καμμενο χαρτι απο επιβουλες δυναμεων αφανων. Oι μεθοδοι της αρχαιας Αθηναικης αμεσης δημοκρατιας εμπλουτισμενες με το ιντερνετ φαινεται να ειναι περισσοτερο ανθεκτικες στην προστασια της ελευθεριας της βουλησης των ανθρωπων.

Monday, July 6, 2015

89. ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.


Καταρχην μιλω για Ελληνικο κρατικό νόμισμα, και οχι την παλιά δραχμή της (Ιδιωτικής) τράπεζας Ελλάδας, διοτι στους αφυπνισμένους ειναι φανερό πως η παλιά δραχμή της ιδιωτικής τράπεζας Ελλάδος ηταν μικρογραφία του ευρώ.
Νομίζω εκείνο που πρεπει να αποφυγει καποιος ειναι ενα Ελληνικο νομισμα που θα πρεπει παλι να το δανεισθει το Ελληνικο κρατος, διοτι το εκδιδει παλι μια ιδιωτικη κεντρικη τραπεζα (οπως η Τραπεζα Ελλαδος, και οι περισσοτεροι νομιζουν πως η τραπεζα Ελλαδος ειναι κρατικη.....αλλα δεν ειναι)  Χρειαζόμαστε νομίζω ενα νομισμα που οταν εκδίδεται ανήκει 100% στο Ελληνικό κράτος και το Ελληνικό κρατος αποφασίζει ποτε , πόσο θα εκδώσει και πως θα το κυκλοφορήσει στην κοινωνία.
Επομένως θα πρεπει να είναι
1) ειτε ενα επισημο Ελληνικο νομισμα του υπουργείου οικονομικων και η Ελλαδα ειναι εκτος ευρωζωνης, ειτε
2) ενα ανεπισημο Ελληνικο νομισμα του υπουργείου οικονομικων και η Ελλαδα παραμενει εντος ευρωζωνης.



Ειναι φανερο ομως πως το παραλληλο ανεπισημο Εληνικο κρατικο νομισμα , εντος της ευρωζωνης ειναι λιγοτερο αυταρκες για την Ελλαδα, (σε συγκριση με το ανεπισημο Ελληνικο κρατικο νομισμα εκτος ευρωζωνης), και απαιτει να συνεχιστει ο δανεισμος σε ευρω.

Αυτη την επιλογη  κανονικα πρεπει να την  αποφασισει παλι ο λαος με ενα ειδικο δημοψηφισμα.

Ποια ομως τα υπερ και τα κατα του ευρω και ενος επισημου Ελληνικου κρατικου νομισματος ?

Το θεμα ειναι φετίχ και ταμπού, απο την προπαγάνδα των ΜΜΕ διοτι η ιδιωτικη ολιγαρχια και πυραμίδα της εκδοσης του ευρω (απο τους έμμεσους ιδιωτες ιδιοκτήτες της ΕΚΤ) θα εχει να χασει αρκετα απο μια διασπαση του ευρω.

Ως εκ τούτου πολλοί επαναλαμβάνουν πως η Ελλαδα δεν πρεπει να βγει απο την ευρωζωνη , και η εισοδος της ηταν πραξη χωρις επιστροφή. Επικαλούνται την ανάγκη του κοσμου να ανήκει σε μια μεγαλύτερη (Ευρωπαικη)  ενωση, σε συνδυασμο με μια προσπαθεια μειωσης της αυτοεκτίμησης του Ελληνα, που τον οδηγει να φοβάται να φυγει απο την ευρωζώνη. Δεν πρεπει να ξεχνούν όμως οι Έλληνες πως δεν είναι απλως μια μικρη χωρα αλλα και μια μεγαλη ικανότητα διεθνως! Η Ελληνικη εμπορικη ναυτιλία είναι αφανώς η πρωτη στον κοσμο και φανερα η τριτη στον κοσμο. Επιπρόσθετα στιςπροσπαθειες μεοωσης της αυτοεκτιμησης των Ελληνων   προστιθεται και ο εκφοβισμος πως δεν ειναι δυνατον οι μικροι Ελληνες να κανουν τοσο....κακο στην Ευρωπη!
Ομως η αρχη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ δεν ειναι ανωτερη απο την αρχη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Χαρακτηριστικο παραδειγμα ηταν η ενοτητα η μαλλον ολοκληρωτισμος της Σοβιετικης Ενωσης που παραβίαζε την πραγματικη δημοκρατία και ελευθερία. Η διάσπαση της θεωρήθηκε απο την ιστορία θετικη εξέλιξη. Το ιδιο θα θεωρηθεί και η διάσπαση του ευρω, απο την ιστορία εκτός αν το ευρω εκδημοκρατιστεί πριν διασπαστεί. 
Ενα αλλο παραδειγμα ειναι η "ενοτητα" που προσπαθησε να επιβληθει απο κρυμμενους κυκλους ολιγαρχιας , με την "Παγκοσμια Κυβερνηση" η οποια εχει απορριφθει απο τους λαους. Διοτι μια τετοια "Πλανητικη Κυβέρνηση" χωρις ενα πλανητικο Κοινοβουλιο και μια Πλανητικη (αμεση ιντερνετικη) Δημοκρατια, ειναι απλα μια Πλανητικη Δικτατορια.

Ακομα και αν η Ελλαδα παρέμενε για παντα στην ευρωζωνη, ο νούμερο ενα υποψήφιος για την υποχρεωτική διάσπαση της Ευρωζωνης ειναι η Ιταλία. Η οποια (και με επίσημες δηλώσεις των πολιτικών της) θα αδυνατεί να βρει  τα απαραίτητα χρηματα, (κανενα ΔΝΤ δεν αρκει για τα μεγαλα ποσα που χρειαζεται) με αλλο τροπο εκτος απο την αυτοχρηματοδότηση της έκδοσης εθνικου της νομίσματος.

Ας μην παρεξηγούμαστε! Γενικα μιλωντας δεν ειναι καλλίτερο μια Ευρωπη με πολλα διαφορετικα εθνικα νομισματα εναντι μιας Ευρωπης με ενα ενιαιο νομισμα!
Αλλα αυτο ισχυει ΜΟΝΟ αν τα εθνικά νομίσματα ειτε το ενιαίο ευρω ΔΕΝ  παραβιάζουν την δημοκρατία και το συμφέρον των εθνών της Ευρώπης!
 Όμως όπως εχω περιγράψει σε αλλα αρθρα, το ευρω δυστυχώς και παραβιάζει τα συντάγματα αρκετών εθνών της ευρωζώνης και είναι αντιδημοκρατικό ετσι όπως λειτουργεί τώρα σύμφωνα με το Μααστριχ. (Βέπε αναρτήσεις http://crisismonetarysystem.blogspot.gr/2015/01/38.html  και http://crisismonetarysystem.blogspot.gr/2015/01/31.html ) Δηλ ειναι καλλίτερο μια Ευρωπη με πολλα διαφορετικά εθνικα νομίσματα που καθενα εκδιδεται από το αντίστοιχο υπουργείο οικονομικών και ανήκει στο κρατος όταν εκδίδεται  ενώ επιπλεον  κυκλοφορεί στην κοινωνια  κυριως εξω από το τραπεζικό σύστημα χωρις δανεισμό, σε συγκριση  με μια Ευρωπη με ένα ενιαίο ευρω που το εκδίδει μια απόρρητη ομαδα ιδιωτών , της ανήκει οταν το εκδίδει (ΕΚΤ) ,  και κάθε έθνος , επιχείρηση η νοικοκυριό ειναι απλως "ενοικιαστης" σε αυτο το ευρω που θα πρέπει να το δανειστεί για να έχει πρόσβαση στο χρημα (όποτε έτσι δημιουργείται περιοδικά  και η δανειακή κρίση!).

Ας επιστρέψουμε τωρα στην σύγκριση του παροντος ευρω, και ενός εθνικου κρατικου νομισματος,  της Ελλαδας. Οι συλλογισμοι αυτοι εφαρμοζουν όχι μονο στην για την Ελλαδα αλλα και για τις άλλες χωρες της ευρωζωνης.

Το θέμα είναι φυσικά πολύπλοκο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι σχετικά απλοί παράγοντες που είναι καθοριστικοί στην σύγκριση.

1)      Η οικονομική θεωρία ισχυρίζεται πως η έκδοση του νομίσματος φέρνει πληθωρισμό. Όμως παρά τα επανειλημμένα QE (Quantitative ease=ποσοτική χαλάρωση) στο δολάριο που έχουν υπερδιπλασιάσει τα χαρτονομίσματα με έκδoση νεων, αλλά και τώρα και στο ευρώ, ο πληθωρισμός δεν εμφανίζεται. Η κύρια ισως αιτία είναι πως θα εμφανίζονταν αν υπηρχε μετρια η λιγη μονο έλλειψη χαρτονομισμάτων. Aλλα στην δεδομενη συγκυρία υπαρχει πολύ μεγαλη έλλειψη χαρτονομισμάτων. Επομενως και μια έκδοση Ελληνικού νομισματος δεν θα οδήγηση , αμεσα τουλάχιστο, σε πληθωρισμό για τους ίδιους λόγους.
2)       Αυτό που εχει  γίνει μεχρι τωρα στην Ελλάδα, εντος της ευρωζώνης, ονομάζεται από τους δανειστές και τους θεωρητικούς τους, «Εσωτερική Υποτίμηση» , που σημαίνει πρακτικά αύξηση των εσωτερικών ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία. Ενώ με ένα Ελληνικο Κρατικο Νομισμα,  η εναλλακτική μεθοδος περιλαμβάνει «Εξωτερικη Υποτιμηση» , δηλ η εσωτερικές ανισότητες στην Ελληνικη κοινωνια  δεν αυξάνουν τοσο πολύ, ενώ αυξάνουν οι ανισότητες συνολικά της Ελλαδας με τις άλλες χώρες, Όμως πανω από 200 εργασίες και μελέτες του ΟΗΕ και πανεπιστημιακών κοινωνιολόγων και οικονομολόγων, συμπεραίνουν πως μια εθνικη κοινωνια υποφέρει πολύ περισσότερο με τις εσωτερικες ανισότητες παρα με τις εξωτερικές. (βλεπε https://www.ted.com/talks/richard_wilkinson ) Η αυξηση των εσωτερικων ανισοτητων φερνει αυτοκτονιες, εγληματικοτηατ, ελειψη επιχειρηματικης εμπιστοσυνης, ελειψη ικανοτηατς συγκεντρωσης των νεων στην μαθηση, κλπ.  Με ένα ευρω και εσωτερικη υποτιμηση, μια μεγαλη μαζα του πληθυσμου, δεν μπορει να εχει προσβαση ουτε στα βασικα της επιβιωσης, ενώ οι ανωτερες οικονομικεσ ταξεις επιρρεαζονται λιγοτερο αρνητικα. Με ένα Ελληνικο Κρατικο Νομισμα, οι μεγαλες μαζες εχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθα της επιβίωσης, ενώ τα εισαγόμενα και όχι τόσο βασικά είναι σημαντικά ακριβότερα. Δηλ η εξωτερική υποτίμηση είναι περισσότερο ανώδυνη από την εσωτερική υποτιμηση στις φτωχoτερες ταξεις, αλλα αντίστροφα  επηρεάζει τις εύπορες ταξεις περισσότερο αρνητικά, από ότι στην εσωτερική υποτίμηση. Ιδού και ο λόγος που  στα ΜΜΕ που ελέγχονται από τις εύπορες τάξεις υπάρχει η προπαγάνδα εναντίον Ελληνικού Κρατικού Νομίσματος και υπέρ της ευρωζώνης.
3)      Με ένα Ελληνικό κρατικό Νόμισμα οι κυβερνήσεις μπορούν να εκδώσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους, πράγμα που θα είναι δραματικά ανακουφιστικό στου ανέργους αλλά και  στους χαμηλόμισθους  Επισης θα μπορούν να κάνουν κοινωνική πολιτική και κρατικές επενδύσεις για ανάπτυξη. Αντίθετα με τον δανεισμό σε ευρώ εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα ούτε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ούτε για κρατικές επενδύσεις για ανάπτυξη.
4)      Με ένα Ελληνικό κρατικό νόμισμα, οι μισθοί και συντάξεις μπορούν να ξανα- αυξηθούν. Όμως η αγοραστική δύναμη τους θα είναι στα βασικά Ελληνικά αγαθά, το φαγητό, Ελληνικα ρουχα, Ελληνικές υπηρεσίες, Ελληνικές διακοπές , Ελληνική έμμισθη εργασία κλπ Αντίθετα με δανεισμό σε ευρώ και εντός της ευρωζώνης όλα αυτά στις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτα.
5)      Η αναπόφευκτη εξωτερική υποτίμηση του Ελληνικού Κρατικού Νομίσματος, θα οδηγήσει σε σημαντικότατη αύξηση της εισροής τουριστών στην Ελλάδα που θα βρίσκουν ολες τις τιμές , φθηνότερες και από τις Τουρκίας η Αιγύπτου. Αυτό θα οδηγήσει  σε σημαντική εισροή ευρώ στην Ελλαδα, και  σταμάτημα της υποτίμησης του Ελληνικού Κρατικού Νομίσματος. Ενώ  στην εσωτερική οικονομία, οι ταβέρνες, οι πανσιόν, τα ξενοδοχεία κλπ θα είναι επιχειρήσεις που μάλλον θα πηγαίνουν πολύ καλά σε σχέση με άλλες.
6)      Φυσικά το κούρεμα του χρέους, θα είναι απαραίτητο ειτε η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη είτε σε ένα Ελληνικό Κρατικό Νόμισμα. Θα ειναι ακομα μεγαλυτερη η αναγκη για κουρεμα του χρεους σε βιωσιμο, αν η Ελλαδα βροσκεται εκτος ευρωζωνης σε ενα επισημο Ελληνικο κρατικο νομισμα.




Όλα τα παραπανω συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα.  Παρα το γεγονός πως τα ΜΜΕ εχουν προπαγανδίσει το αντιθετο, και παρα το γεγονός πως οι περισσότεροι μαλλον τα πιστεύουν , η διέξοδος της δανειακής κρισης για την Ελλαδα σε ένα Ελληνικό Κρατικό Νόμισμα ως βασική αυτοχρηματοδότηση, είναι και εξυπνότερη και οικονομικά βέλτιστη και ηθικά πιο αυτό-υπεύθυνη ως λυση σε συγκριση με την  εμμονή στην ευρωζώνη και τα μνημόνια της .


Η λιτότητα (ως περικοπές χωρις ανάπτυξη), θα ειναι πολυ μεγαλύτερη οσο η Ελλαδα προσπαθεί να λυση προ προβλημα της υπερχρέωσης εντος της ευρωζώνης , (χωρις να μπορει να εκδοση η ιδια το αναλογούν σε αυτην ευρω), απο οτι αν η Ελλαδα προσπαθήσει να λυση το προβλημα εκτος ευρωζώνης μέσα σε ενα Ελληνικό κρατικο νόμισμα , οπου οταν το εκδίδει της ανήκει.

 Άλλωστε  κατά κάποιο τρόπο το ιδιο συνέβη στην Αργεντινή, που το ανάλογο του «ευρώ πάση θυσία» ηταν «δολάριο πάση θυσία» και ειχαν σταθερη σύνδεση δολάριο και πεσο, που τους οδήγησε σε οικονομική καταστροφή. Βγήκαν από αυτήν αποσυνδέοντας το πεσο από το δολάριο. Και τωρα τα οικονομικά μεγέθη της Αργεντινής είναι καλλίτερα της Ελλάδας.

Κλείνω αυτην την συζήτηση με το ότι η εξόδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε ένα Ελληνικό Κρατικό Νόμισμα δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση,. Θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις όπως έκανε και όταν ήταν στην δραχμή.  Ούτε η έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει  αποσύνδεση από την κουλτούρα και τα standards της Ευρώπης. H Ελλάδα ειτε το θέλει ειτε όχι, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά είναι μέρος της Ευρώπης. 

Το ενδεχόμενο η Ελλαδα εξαναγκης να δραση καταλυτικα, στην διασπαση της ευρωζωνης, δεν θα ειναι κατι αρνητικο αλλα τιμη για την Ελλαδα που πρωτοσταση στις αλλαγες υπερ της Εευθεριας και Δημοκρατίας. Στο παρακατω βιντεο ειναι και τα λογια του Νικου Καζαντζακη πανω σε αυτο  https://www.facebook.com/video.php?v=541030249287531

Αν και εφόσον στο μέλλον το Μάαστριχ αλλάξει και  το ευρώ γίνει κρατικό και εκδιδόμενο από τα υπουργεία οικονομικών και αν κυκλοφορεί στις κοινωνίες κυρίως χωρις δανεισμο , τοτε θα είναι ένα ευρω δημοκρατικο και η Ελλαδα  θα μπορει να αντικαταστήσει το δημοκρατικό της Ελληνικο Κρατικο Νομισμα με αυτό το κρατικό δημοκρατικό ευρώ και να ξαναμπεί στην ευρωζώνη. Διότι στην πραγματικότητα αυτός θα ήταν ο λόγος που βγήκε από την παρούσα ευρωζώνη. Η  μη δημοκρατικότητα του ευρώ και η αντίθεση του με τα Εθνικά συμφέροντα κάθε λαού της ευρωζώνης.





ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ 4 ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ.

Το θέμα είναι φετίχ και ταμπού, από την προπαγάνδα των ΜΜΕ διότι η ιδιωτική ολιγαρχία και πυραμίδα της έκδοσης του ευρώ (από τους έμμεσους ιδιώτες ιδιοκτήτες της ΕΚΤ) θα έχει να χάσει αρκετά από μια διάσπαση του ευρώ.
Υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι που έχουν αναλύσει, το θέμα  του Grexit, και επιστροφή στην δραχμή,  με συμπεράσματα που εκφοβίζουν και έχουν παρασύρει αρκετούς πολιτικούς και δημοσιογράφους , αλλά σχεδόν κάνεις από αυτούς δεν έχει αναλύσει, το Grexit,  χωρίς επιστροφή στην τραπεζική δραχμή, αλλά με ένα, κρατικό, μη-τραπεζικό νόμισμα και κρατικών επενδύσεων που είναι επέκταση των ιδεών του J. M. Keynes στην προηγούμενη οικονομική κρίση του  1920-30 και που πολλές κυβερνήσεις τότε ακλούθησαν.  Στα παρακάτω θα συγκρίνω αυτά τα 4 σενάρια με ένα κατά δύναμη αντικειμενικό τρόπο, με βάση, τους παράγοντες που οι πολέμιοι της δραχμής χρησιμοποίησαν δηλ εσωτερικές οικονομικές ανισότητες , τραπεζική κατάρρευση, πληθωρισμό, επιτόκια, υποτίμηση, δανεισμό, ανεργία, παραγωγικότητα, δανειοληπτική ικανότητα, οικονομική δουλεία, εθνική κυριαρχία, ζημιά στην ευρωζώνη, γεωπολιτική σταθερότητα κλπ. Οι περισσότερες προβλέψεις των πολέμιων της επιστροφής στην δραχμή είναι περίπου σωστές και διατηρούνται στον συγκριτικό πίνακα. Aλλά εδώ αναλύεται επίσης κάτι που εκείνοι δεν αναλύουν , δηλ το εθνικό κρατικό μη-τραπεζικό νόμισμα που κυκλοφορεί στο μεγαλύτερο μέρος του κατευθείαν από το κράτος χωρίς να μεσολαβούν οι τράπεζες και ο δανεισμός που επιβάλουν. Επιπλέον με μια απλή βαθμολόγηση των υπέρ και κατά αυτών των 4 σεναρίων, ο αναγνώστης μπορεί αν έχει μια άμεση και σχετικά απλή συγκριτική αντίληψη. 

Τα 4 σενάρια θα είναι

1)      Παραμονή στην ευρωζώνη και συνέχιση των μνημονίων ως έχουν.
2)      Παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά έκδοση παραλλήλου ανεπίσημου κρατικού νομίσματος.
3)      Grexit και επιστροφή στην τραπεζική δραχμή της (ιδιωτικής) Τράπεζας Ελλάδας.
4)      Grexit και νομισματική καινοτομία με ένα κρατικό επίσημο μη-τραπεζικό εθνικό νόμισμα

Σε όλα αυτά τα σενάρια, υποτίθεται πως το παρόν χρέος, είναι μη βιώσιμο, επαχθές , παραβιάζει ανθρωπινά δικαιώματα, σύνταγμα, κλπ και επομένως πως πρέπει να διαγραφτεί στο μεγαλύτερο μέρος του.
Τα σενάρια 1) και 3) είναι ευρέως γνωστά πως ορίζονται. Αλλά τα σενάρια 2) και 4) χρειάζονται ένα γενικά άγνωστο μέχρι τώρα νομισματικό ορισμό. Τα δυο αυτά σενάρια ίσως να φαντάζουν πως δεν χουν προηγούμενο σε εθνικό επίπεδο, αλλά πρωτόγνωρες κρίσεις δεν λύνονται με παλιές μόνο συνταγές, αλλά χρειάζονται νοημοσύνη και δημιουργικότητα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του 2) με παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά έκδοση παραλλήλου ανεπίσημου κρατικού νομίσματος, είναι πως
2.1) Το υπουργείο οικονομικών κάνει την έκδοση και έχει την αρχική κυριότητα σε ανεπίσημο, εθνικό νόμισμα που ο κυριότερος κανόνας του είναι πως κάθε συναλλαγή μεταξύ Ελλήνων πολιτών  η Ελληνικών νομικών πρόσωπων, γίνεται έτσι που η πλευρά που πληρώνει το χρήμα, έχει αν το θέληση, την δυνατότητα να πληρώσει ένα ποσοστό χ%  της συναλλαγής   με το ανεπίσημο Ελληνικό νόμισμα. Η άλλη πλευρά που παρέχει το προϊόν η υπηρεσία δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Έτσι π.χ. το κράτος μπορεί να πληρώνει ένα ποσοστό των μισθών και συντάξεων στο παράλληλο ανεπίσημο νόμισμα, αλλά το ίδιο και  οι φορολογούμενοι τους φόρους τους. Το ίδιο και ένας εισαγωγέας που πουλά ξένα προϊόντα στην Ελλάδα, η μια τράπεζα που πρέπει να δεχτεί καταθέσεις, να δανείσει. Φυσικά όλες οι παλιες καταθέσεις μέχρι τώρα σε ευρώ παρμένου σε ευρώ, και η τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν στους κατάθετες του ευρώ και πάλι ευρώ. Ο κόσμος πρέπει να είναι ξεκάθαρα ενήμερος πάνω σε αυτό για να μην τρέχει και κάνει πανικόβλητος αναλήψεις από τις τράπεζες. Ο κανόνας όμως του χ%   δεν εφαρμόζει στους ξένους πολίτες π.χ. τους τουρίστες.
Το ποσοστό αυτό Χ% είναι ρυθμιζόμενο και ανάλογα με την φάση εγκαθίδρυσης του παράλληλου ανεπίσημου νομίσματος μπορεί να πάρει τιμές όπως χ%=20%, 30%, 40%, 50% 60% κλπ.
Κατά βάση το ανεπίσημο παράλληλο νόμισμα είναι ευσταθέστερο  να έχει ισοτιμία με το ευρώ  καθοριζόμενη στην ελεύθερη Ελληνική αγορά , αλλά τα πρώτα χρόνια μπορεί ίσως το κράτος, αν καθορίζει ισοτιμίες με ελεγχόμενες διαδοχικές υποτιμήσεις, και ανάλογες αυτόματες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές μισθών και συνάξεων. Η ικανότητα του κράτους να εκδίδει δικό το νόμισμα επιτρέπει την παροχή του ελάχιστου επιδόματος επιβίωσης, σε Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα εργασίας, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα (όπως και της ασφάλισης) , και αποφυγή ατομικής οικονομικής δουλείας. 

Το σενάριο 4) του επίσημου κρατικού μη-τραπεζικού νομίσματος που είναι επέκταση των ιδεών του J. M. Keynes στην προηγούμενη κρίση του 1920-30 ορίζεται ως έξης.
Το υπουργείο οικονομικών, η ένας ειδικός νομισματικός 100% κρατικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης του εθνικού νομίσματος, όπου το κράτος, έχει την αρχική κυριότητα (δηλ είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες)  και έχει την δέσμευση να  κυκλοφορεί, από την στιγμή  της έκδοσης τους τουλάχιστο κατά 80%, έξω από την οδό του δανεισμού, που βασικά είναι ο τραπεζικός κλάδος. Δηλ το κράτος αφού εκδώσει μια ποσότητα τέτοιου χρήματος, δεν το δανείζει στις τράπεζες για να το δανείσουν με στην σειρά τους, (και να έχουμε μια οικονομία και κρίση δανεισμού)  αλλά το κυκλοφορεί π.χ. μέσα από κρατικές επενδύσεις, επιδόματα, μισθούς συντάξεις κλπ.
Και πάλι εδώ είναι ευσταθέστερο   αυτό το επίσημο κρατικό νόμισμα να έχει ισοτιμία με το ευρώ  καθοριζόμενη στην ελεύθερη διεθνή αγορά , αλλά τα πρώτα χρόνια μπορεί ίσως το κράτος, να καθορίζει ισοτιμίες με ελεγχόμενες διαδοχικές υποτιμήσεις, και ανάλογες αυτόματες  τιμαριθμικές αναπροσαρμογές μισθών και συνάξεων. Η διαφορά ενός τέτοιου κρατικού νομίσματος, από την παραδοσιακή δραχμή της (ιδιωτικής) τράπεζας Ελλάδος (που είναι μικρογραφία του ευρώ) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, και δεν βρίσκεται μόνο στο ότι το κράτος θα πρέπει πάλι να δανειστή την δραχμή που εκδίδεται από την (ιδιωτική) Τράπεζα Ελλάδος, και να βρίσκεται πάλι στα χρέη στο ίδιο το δικό το εθνικό νόμισμα, ενώ στο κρατικό νόμισμα όχι!
Η μέση δανειακή επιβάρυνση της Ελληνικής (αλλά και ευρωπαϊκής ) επιχείρησης στατιστικά είναι 66% ως ποσοστό του ενεργητικού, διότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει άλλη πρόσβαση στο χρήμα παρά μόνο με τον δανεισμό από τις τράπεζες. Με το κρατικό μη-τραπεζικό νόμισμα, η δανειακή αυτή επιβάρυνση μπορεί να πέσει κάτω του 33% και η πρόσβαση στο χρήμα γίνεται  με το κράτος ως συνεπενδυτής (η παροχος επιδότησης).
Η ικανότητα του κράτους να εκδίδει δικό το νόμισμα επιτρέπει την παροχή του ελάχιστου επιδόματος επιβίωσης, σε Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα εργασίας, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, και αποφυγή ατομικής οικονομικής δουλείας. Το ίδιο περίπου φυσικά ισχύει και για την παραδοσιακή δραχμή. 
Φυσικά τόσο στο σενάριο της δραχμής όσο και του επίσημου κρατικού μη-τραπεζικού νομίσματος, όλες οι παλιές καταθέσεις μέχρι τώρα σε ευρώ παραμένου σε ευρώ, και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν στους κατάθετες του ευρώ και πάλι ευρώ. Ο κόσμος πρέπει να είναι ξεκάθαρα ενήμερος πάνω σε αυτό για να μην τρέχει και κάνει πανικόβλητος αναλήψεις από τις τράπεζες.

Παρακάτω παρατίθεται ένας συγκριτικός πίνακας των βασικών σεναρίων , ως προς του βασικούς παράγοντες, δηλ εσωτερικές οικονομικές ανισότητες , τραπεζική κατάρρευση, πληθωρισμό, επιτόκια, υποτίμηση, δανεισμό, ανεργία, παραγωγικότητα, δανειοληπτική ικανότητα, οικονομική δουλεία, εθνική κυριαρχία, ζημιά στην ευρωζώνη, γεωπολιτική σταθερότητα κλπ.  όπου ο αναγνώστης μπορεί να έχει μια γρήγορη αντίληψη.

Μια βαθμολόγηση αυτών των σεναρίων με βάση τον δεύτερο πινάκα με τα υπέρ και κατά που παρατίθενται,  σε μια κλίμακα από –10 μέχρι +10 με το  είναι η έξης.

Και υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτήν την βαθμολόγηση! Η αξίες της (οικονομικής) ελευθερίας της πλειοψηφίας , της συλλογικής (εθνικής)  και ατομικής αυτο-υπευθυνότητας, της ελευθερίας της βούλησης της πλειοψηφίας και των μειωμένων ανισοτήτων στην κοινωνία είναι ανώτερες από οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον μιας εθνικής η διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας που πουλά μια αμαρτωλή νομισματική διεθνή ενότητα εις βάρος της ελευθερίας της βούλησης των πολλών. Η ελευθερία της βούλησης των πολλών και η ευημερία της πλειοψηφίας είναι ανώτερη από την  κομφορμιστική  συνέχιση των κανόνων του παιχνιδιού της εξουσίας των εχόντων έναντι των μη εχόντων. Όμως "Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία" όπως λέει και ο ποιητής.  Παράδειγμα ήταν η ενότητα της Σοβιετικής ένωσης που δεν ήταν τελικά ανώτερη από την ελευθερία των λαών της. Δεν είναι αυτή η βαθμολόγηση διότι  ο Ελληνικός λαός είναι εναντίον των ευρωπαϊκών λαών, αλλά διότι η δραχμή και το ευρώ όπως έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα μέσα από το τραπεζικό σύστημα ήταν βαθιά αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά. Αν υπήρχε ένα δημοκρατικό ευρώ που το εκδίδουν οι ευρωπαϊκοί λαοί αναλογικά και ανήκει στους ευρωπαίους λαούς (υπουργεία οικονομικών)  και κυκλοφορεί χωρίς δανεισμό, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα της υπερχρέωσης σε όλες της χώρες της ευρωζώνης και δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη να διορθωθεί η αντιδημοκρατική δυσλειτουργία του ευρώ με εθνικά κρατικά μη-τραπεζικά νομίσματα. 



Η βασική αφύπνιση των λαών, και η στιγμή που η πλάστιγγα θα αρχίσει να κλείνει υπέρ της λύσης της υπερχρέωσης για όλους, και υπέρ των λαών, θα είναι όχι όταν κατάλαβαν πως η πολιτική λιτότητας δεν είναι καλή πολιτική η πως πρέπει να μειωθούν και να κουρευτουν  τα χρέη! Αλλά όταν καταλάβουν σε μεγάλη κλίμακα πως 1) είναι οι λαοί (υπουργεία οικονομικών) που πρέπει να εκδίδουν το χρήμα και όχι κάποιοι ιδιώτες πίσω από μια κεντρική τράπεζα, 2) πως όταν εκδίδεται το χρήμα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους (και όχι μόνο στους ιδιώτες ιδιοκτήτες της κεντρικής τράπεζας) , 3) και πως κατόπιν πρέπει να κυκλοφορεί στην κοινωνία , κυρίως χωρίς δανεισμό (κρατικές επενδύσεις, επιδόματα, συντάξεις, μισθοί κλπ) και όχι μέσω του τραπεζικού κλάδου που το αναγκάζει να είναι δανεισμός.

Δυσκολα, μπορει να κανει λαθος μια κυβερνηση που θα παρη στα χερια της την ριζα της εξουσιας του χρηματος, (δηλ την εκδοση του χρηματος) , για να λυση το δανειακο της προβλημα. 

1) Παραμονή στην ευρωζώνη και συνέχιση των μνημονίων ως έχουν. 
2) Παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά έκδοση παραλλήλου ανεπίσημου κρατικού νομίσματος.

3) Grexit και επιστροφή στην τραπεζική δραχμή της (ιδιωτικής) Τράπεζας Ελλάδας.

4) Grexit και νομισματική καινοτομία με ένα κρατικό επίσημο μη-τραπεζικό εθνικό νόμισμα

-10
-5
-2
+8


ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ 4 ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ



1)             Παραμονή στην ευρωζώνη και συνέχιση των μνημονίων ως έχουν.

ΥΠΕΡ
Είναι βολικό για τους έχοντες στην χώρα, είναι συμφέρον για την ολιγαρχία που εκδίδει, το ευρώ στην Ευρώπη, και φαίνεται (αλλά δεν είναι) συμφέρον για όσους θέλουν οι άλλοι  να αποφασίζουν για αυτούς ότι και αν είναι αυτές οι αποφάσεις. Δείχνει σαν τίποτα κακό να μην συμβαίνει στην χωρα, η χρεοκοπία εμφανίζεται ως μη χρεοκοπία, και όλα γίνονται με κέρδη των ευρωπαίων δανειστών , μέσα στο ισχυρό νόμισμα ευρώ, με χαμηλά επιτόκια, ευστάθεια και  ισχυρή εξουσία, όχι όμως Ελληνική αλλά έξω από την Ελλάδα. Όλα αυτά τα υπέρ είναι κυρίως των ξένων μάλλον παρά των Ελλήνων.

ΚΑΤΑ.  Τα μνημόνια είναι οικονομική δολοφονία, η υπερχρέωση δεν λύνεται με περαιτέρω δανεισμό,  εξασκείται λαφυραγώγηση της Ελλάδας, εγκαθιδρύεται οικονομική δουλεία, οι τράπεζες είναι επίφοβες για κατάρρευση, χωρίς το κράτος να έχει την δύναμη με δικό του νόμισμα να ρυθμίσει την ρευστότητα τους. Το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει το ίδιο του το χρήμα, ενώ πρέπει να το δανείζεται από ομάδα ιδιωτών (την ΕΚΤ) που το εκδίδουν , τους ανήκει όταν το εκδίδουν και το κυκλοφορούν στους λαούς υποχρεωτικά μέσω δανεισμού. Η ελευθερία της βούλησης της πλειοψηφίας προδίδεται από την βούληση των δανειστών . Η ανισότητες αυξάνουν δραματικά ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής που ως γνωστό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» όχι χωρίς λόγο (υποτιμηση του βιοτικου επιπεδου των πολλων εναντι καποιων λιγων) .  Το κοινωνικό κράτος καταστρέφεται, το κράτος δεν έχει χρήματα για επενδύσεις.  Η παραγωγικότητα καταδικάζεται να μειώνεται και να είναι έτσι για πολλά χρόνια, με πολύ υψηλή ανεργία, φτώχια, αδύναμο κράτος, και  οικονομική δουλεία στους ξένους επενδυτές, Εμφανιζονται κίνδυνοι εθνικής ανεξαρτησίας από τους γείτονες.  


2)             Παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά έκδοση παραλλήλου ανεπίσημου κρατικού νομίσματος.

ΥΠΕΡ
Όπως και στο προηγούμενο σενάριο. Επιπλέον όμως, η οικονομική δολοφονία είναι μικρότερη αφού η εσωτερική οικονομία, ανασαίνει λίγο με το παράλληλο νόμισμα , αναθερμαίνεται, μειώνονται λίγο οι ανισότητες από την εσωτερική υποτίμηση  και υπάρχει περισσότερη παραγωγικότητα σε σχέση με το σενάριο 1 , ακομα και μείωση της ανεργίας. Τυπικά η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Το κράτος θα έχει την ευκαιρία για κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίδομα επιβίωσης σε όλους, με αύξηση μισθών, συνάξεων, με επενδύσεις κλπ.  Η ύπαρξη του παραλλήλου νομίσματος αφυπνίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, πως κάτι αντιδημοκρατικό και δυσλειτουργικό  υπάρχει στον τρόπο σχεδιασμού  του ευρώ.



ΚΑΤΑ.  
Όπως και στο σενάριο 1. Επιπλέον  το παράλληλο νόμισμα σε εθνικό επίπεδο είναι χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, και με το παράλληλο νόμισμα, δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές η να πληρωθούν δημόσια χρέη, στο εξωτερικό.
Η κατάρρευση των τραπεζών συνεχίζει να είναι επικίνδυνη, καθώς το κράτος με το ανεπίσημο νόμισμα συνεχίζει να μην μπορεί να ρυθμίσει την ρευστότατα των τραπεζών παρά μερικώς μόνο. Το παράλληλο νόμισμα , αν έχει ισοτιμία στην ελεύθερη ελληνική αγορά, αρχικά,  θα υποτιμάται σημαντικά, και θα χρειάζεται αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μισθών και συντάξεων.

3)             Grexit και επιστροφή στην τραπεζική δραχμή της (ιδιωτικής) Τράπεζας Ελλάδας.
ΥΠΕΡ
Η οικονομική δολοφονία και δουλεία σταμάτα η εθνική κυριαρχία σώζεται και  η εσωτερική οικονομία, ανασαίνει περισσότερο από ότι στο παράλληλο ανεπίσημο νόμισμα,  μειώνονται σημαντικά οι εσωτερικές ανισότητες και αρχίζει σταδιακά η αύξηση της  παραγωγικότητας ενω υπάρχει  σημαντική μείωση της ανεργίας .  Η κατάρρευση των τραπεζών παύει  να είναι επικίνδυνη, καθώς το κράτος με την δραχμή που μπορεί να ανταλλάξει και διεθνώς σε ευρώ,  μπορεί να ρυθμίσει την ρευστότατα των τραπεζών  . Το κράτος θα έχει την ευκαιρία για κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίδομα επιβίωσης σε όλους, με αύξηση μισθών, συνάξεων, με επενδύσεις κλπ. Η ελευθερία της βούλησης της πλειοψηφίας παύει να προδίδεται απο την βούληση των εξωτερικών δανειστών. Μπορεί μεν οι καταθέσεις των Ελλήνων σε ευρώ που παραμένουν σε ευρώ να δημιουργούν τώρα μια αύξηση των ανισοτήτων με την υποτίμηση της δραχμής, αλλά το κράτος με την δυνατότητα για κοινωνική πολιτική μορεί να το αναστρέψη ωστε να συνεχίση η μείωση των ανιστοτήτων (π.χ. Διαγραφή κόκκινων δανείων, ελάχιστο εγγυμένο επίδομα επιβίωσης , ρύθμιση μισθών , αλλα επιδόματα, ειδικοί φόροι κλπ). Το κράτος με την δραχμή μπορεί να αποπληρώσει δημόσια χρέη στο εξωτερικό. Το Grexit  αφυπνίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, πως κάτι αντιδημοκρατικό και δυσλειτουργικό  υπάρχει στον τρόπο σχεδιασμού  του ευρώ. Λιγότεροι κίνδυνοι εθνικής ανεξαρτησίας από τους γείτονες.
ΚΑΤΑ.  
Η παραδοσιακή δραχμή είναι μικρογραφία του ευρώ.
Το κράτος συνεχίζει να μην έχει το δικαίωμα να εκδίδει το ίδιο του το χρήμα δηλ την δραχμή, ενώ πρέπει να το δανείζεται από ομάδα ιδιωτών (την Τράπεζα Ελλάδος) που  εκδίδει την δραχμή , τους ανήκει όταν την εκδίδει και την κυκλοφορούν στον Ελληνικό λαό υποχρεωτικά μέσω δανεισμού. Το κράτος πρέπει να έχει τώρα νέα θεόρατα χρέη στην Τράπεζα Ελλάδος, σε δραχμές αυτήν την φορά.  Η υποτίμηση της δραχμής αρχικά διεθνώς θα είναι σημαντική, που θα φέρει αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων (λόγο διεθνούς ισοδυναμίας αγοραστικής αξίας) με αποτέλεσμα το χρήμα να είναι ακριβό στους επιχειρηματίες, που θα χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές και θα φέρουν σημαντικό πληθωρισμό, πράγμα επιζήμιο στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ο κυριότερος πληθωρισμός θα είναι από αυτό (υποτίμηση και αύξηση τραπεζικών επιτοκίων) και όχι από την έκδοση της δραχμής από την Τράπεζα Ελλάδος, διότι όπως τώρα παρακολουθούμε λόγο μεγάλης έλλειψης του χρήματος και διάχυσης διεθνώς η διαρκής εκτύπωση δολαρίων και ευρώ, δεν φέρνει άμεσα πληθωρισμό.
Το Grexit  δυσφημεί την λειτουργία του ευρώ, και φέρνει ζημιά κυρίως στην ολιγαρχία  που εκδίδει το ευρώ (ΕΚΤ).

4)      Grexit και νομισματική καινοτομία με ένα κρατικό επίσημο μη-τραπεζικό εθνικό νόμισμα

ΥΠΕΡ
Η οικονομική δολοφονία και δουλεία σταμάτα και  η εσωτερική οικονομία, ανασαίνει ,  μειώνονται σημαντικά οι εσωτερικές ανισότητες  και αρχίζει σταδιακά η αύξηση της  παραγωγικότητας ενώ υπάρχει  σημαντική μείωση της ανεργίας .  Το κράτος πλέον έχει το δικαίωμα να εκδίδει το ίδιο του τα χρήμα, ενώ δεν χρειάζεται  να το δανείζεται από ομάδα ιδιωτών (την ΕΚΤ η την Τράπεζα Ελλάδος) και όταν το κράτος  το εκδίδει , του ανήκει δηλ είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες ενώ το κυκλοφορεί στην κοινωνία κυρίως χωρίς δανεισμό (έξω το τραπεζικό σύστημα) μέσω κρατικών επενδύσεων, επιδοτήσεων μισθών , συντάξεων κλπ.
Το κράτος θα έχει την ευκαιρία για κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίδομα επιβίωσης σε όλους, με αύξηση μισθών, συνάξεων, με επενδύσεις κλπ.
Η ελευθερία της βούλησης της πλειοψηφίας παύει να προδίδεται απο την βούληση των εξωτερικών δανειστών.
Η κατάρρευση των τραπεζών παύει  να είναι επικίνδυνη, καθώς το κράτος με το δικό του νόμισμα που  μπορεί να ανταλλάξει και διεθνώς σε ευρώ   μπορεί να ρυθμίσει την ρευστότατα των τραπεζών  .
Μπορεί μεν οι καταθέσεις των Ελλήνων σε ευρώ που παραμένουν σε ευρώ να δημιουργούν τώρα μια αύξηση των ανισοτήτων με την υποτίμηση του κρατικού νομίσματος, αλλά το κράτος με την δυνατότητα για κοινωνική πολιτική μορεί να το αναστρέψη ωστε να συνεχίση η μείωση των ανιστοτήτων (π.χ. Διαγραφή κόκκινων δανείων, ελάχιστο εγγυμένο επίδομα επιβίωσης , ρύθμιση μισθών , αλλα επιδόματα, ειδικοί φόροι κλπ).
 Το κράτος με το νόμισμα του  μπορεί να αποπληρώσει δημόσια χρέη στο εξωτερικό.
Δεδομένου πως μαζικά τα νοικοκυριά και ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει πρόσβαση στο  νόμισμα που εκδίδει το κράτος, χωρίς να το δανείζεται (δηλ με μηδενικο επιτοκιο κοστους, απο κρατικές επενδύσεις, επιδοτήσεις κλπ) δηλ έξω από το  τραπεζικό σύστημα, τα ψηλά τραπεζικά επιτόκια λόγο υποτίμησης όπως και στην περίπτωση της δραχμής, δεν θα οδηγήσουν σε υπέρμετρο πληθωρισμό όπως στην δραχμή.
Το Grexit  αφυπνίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, πως κάτι αντιδημοκρατικό και δυσλειτουργικό  υπάρχει στον τρόπο σχεδιασμού  του ευρώ.
Λιγότεροι κίνδυνοι εθνικής ανεξαρτησίας από τους γείτονες.

ΚΑΤΑ.  
 Η υποτίμηση του κρατικού νομίσματος αρχικά διεθνώς θα είναι σημαντική, που θα φέρει αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων (λόγο διεθνούς ισοδυναμίας αγοραστικής αξίας) , αλλά όχι πληθωρισμό και ζημιά στην παραγωγικότητα όπως στην δραχμή. Ο κυριότερος πληθωρισμός θα είναι από αυτό (υποτίμηση και αύξηση τραπεζικών επιτοκίων) και όχι από την έκδοση του κρατικού νομίσματος, διότι όπως τώρα παρακολουθούμε λόγο μεγάλης έλλειψης του χρήματος και διάχυσης διεθνώς, η διαρκής εκτύπωση δολαρίων και ευρώ, δεν φέρνει άμεσα πληθωρισμό.
Η καινοτομία με ένα κρατικό μη-τραπεζικό νόμισμα, κατά το ήμισυ δεν είναι καινούργια ( π.χ. Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία, Ρωσία, Κίνα κλπ έχουν 100% κρατική κεντρική τράπεζα) αλλά στο κομμάτι της κυκλοφορίας του νέο-εκδιδόμενου νομίσματος έξω από το τραπεζικό σύστημα χωρίς δανεισμούς αλλά κρατικές επενδύσεις μαζικά, είναι καινοτομία στην Ευρώπη τουλάχιστο χωρίς πολύ πρόσφατο προηγούμενο σε εθνική κλίμακα, και η πολιτική εξουσία που πρέπει να το εκτέλεση πρέπει να πιστεύει σε αυτό , να είναι ισχυρή, , επίμονη και δημιουργική στις λεπτομέρειες.
Το Grexit  δυσφημεί την λειτουργία του ευρώ, και φέρνει ζημιά κυρίως στην ολιγαρχία  που εκδίδει το ευρώ (ΕΚΤ).



Το επόμενο είναι ένας πίνακας που συνοψίζει το κείμενο


 To scroll down the pages, left click on the number of pages and then double left lick in the middle of the page. Then use the page down-up buttons of the keyboard.

Για κύλιση προς τα κάτω στις σελίδες, κάντε αριστερό κλικ στον αριθμό των σελίδων και, στη συνέχεια, κάντε διπλό αριστερό κλικ στη μέση της σελίδας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα κουμπιά σελίδας προς τα πάνω η κάτω του πληκτρολογίου.