Thursday, February 6, 2014

4. Manfred Max Neef


Ο Manfred Max Neef μιλά για την οικονομία

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nH1pdPeHtNc#!


2. Χριστουγεννιακτικη Γερμανικη Καρτα.....

Γερμανική χριστουγεννιάτικη κάρτα δείχνει τις οφειλέτριες χώρες να ...καίγονται | iefimerida.gr
www.iefimerida.gr
Η Ιταλία φλέγεται, η Πορτογαλία και η Ισπανία αγωνιούν για τη σειρά τους και η Ελλάδα έχει ήδη ...λιώσει. 
Και να σκεφτεί κανεις πως το θεμα της αυξανόμενης υπερχρέωσης , είναι κατι που δεδομενου αρκετου χρονου ολα τα κρατη θα το αποκτησουν, διοτι βρισκονται σε ενα νομισματικο συστημα που ειναι κλειδωμενο να δημιουργει υπερχρεωση (βλ.http://overdebtmonetarysystem.blogspot.gr/2012/04/1-how-current-monetary-system-creates.html ) Ως Ελλάδα ακομα και τέλεια αδιάφθορους πολιτικούς να είχαμε, και τέλεια σοφά δημοσιονομικά οικονομικά, και μηδέν φοροδιαφυγή, δεδομένου αρκετού χρόνου θα καταλήγαμε στην ίδια υπερχρέωση η σε μια προκαταβολική φτώχεια αν δεν δανειζόμαστε. Το ιδιο για ολες τις χωρες. Η μεση χρεωση μιας ευρωπαικης επιχειρισης ειναι 66% που ειναι ηδη abnormal διοτι σημαινει ως απο οικονομικης πλευράς ειναι ηδη αλλοτριωμένη. Ο κύριος ένοχος της υπερχρέωσης είναι η κεντρική ευρωπαϊκή τραπεζα (ECB) που…..εχει την φήμη πως διασφαλίζει το….ευρώ και είναι υπεράνω υποψίας. Ταυτοχρονα εχουν βετο ώστε κανεις να μην μπορει να τους κανει λογιστικο ελεγχο, ποτε δεν εχει γινει και οι ιδιοκτητες είναι……απορρητοι. Μας εχουν παρει τα μυαλα τα μεσα μαζικης εημερωσης, πως ο ενοχος στην υπερχρεωση είναι ο εκαστοτε δανειζομενος, και είναι δηθεν προβλημα κακης οικονομικης συμπεριφορας, και όχι συστημικο του νομισματικου συστηματος. Ενοχομποιουν μερος της κοινωνιας του εκαστοτε υπρεχρεωμενου κρατους και ετσι προωθουν το «Διαιρει και βασιλευε» Δεν είναι δυνατον να υπαρχει δικαιο χρηματοοικονομικο παιχνιδι σε ένα νομισματικο συστημα που μια …ιδιωτικη (κεντρικη) τραπεζα εκδιδει (συνεχως) οσα χρηματα θελει. Δυστυχως όμως αυτος ο ενοχος κανει τα παντα για να αποκτηση συνεχοχους όπως το Γερμανικο κρατος, δινοντας του χρημα σχεδον μηδενικου κοστους, για να το δανειση και να κερδοσκοπηση στην υπερχρεωση που η ιδια η κεντρικη τραπεζα δημιουργει πανω στους αλλους λαους. Ευκολη νικη που και εμεις θα την ειχαμε αν η ECB ηταν σε Ελληνικο εδαφος με Ελληνικο προσωπικο και συμμαχούσαμε κατω από το τραπεζι , όπως κανει η Γερμανια. Καποτε οι λαοι πρεπει να ξυπνησουν και να θυμηθουν πως, από την αρχαια Αθηνα, μεχρι την Ρωμη και το Βυζαντιο, η εκδοση του χρηματος είναι προνομιο μονο της πολιτειας, και όταν τυπωνεται είναι δημοσιο αγαθο και όχι ιδιωτικο και επομενως ανοικει σε ολους, χωρις δανεισμο.

http://www.iefimerida.gr/news/83194/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9

2. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Το ιντερνετ εχει πετυχει να καλυπτει καποιες απο τις αναγκες του ανθρωπου στην πυραμιδα του A. Maslow οπως, βιβλιογραφια, μουσικη, σινεμα , εκπαιδευση κλπ

Ομως με την αναπτυξη του 3D printing , οι ανθρωποι θα κατεβαζουν δωρεαν το απαραιτητο λογισμικο για την 3D εκτυπωση ποτηριων, καρεκλων , αλλων βιομηχανικων ειδων και ακομα και σπιτιων.
Η βασικη επιβιωση του ατομου θα τεινει να ειναι σχεδον δωρεαν και σχεδον καθολικη.
Το ελαχιστο εγγυημενο επιδμα επιβιωσης ειναι σε αυτην την κατευθυνση.
Ο πολιτισμος  βαδιζει σε μια ολο και πιο αχρηματη κοινωνια! Οι ανισοτητες που δημιουργει το χρημα τεινει να τις καταργει η πληροφορια.
Οι τραπεζες τεινουν να αντικατασταθουν με online επιχειρησεις που φερνουν σε επαφη δανειστες και δανειζομενους, χωρις ποτε να παιρνουν στην κυριοτητα τους τα διακινουμενα χρηματα (οπως οι μεσιτες ακινητων).
Τα χρηματιστηρια τεινουν να αντικατασταθουν απο ειδος crowdfunding οπου δεν υπαρχει τζογος προσφορας και ζητησης μετοχω αλλα συναλλαγες μεριδιων παντα σε σταθερη τιμη και συμμετοχη στα κερδη της πραγματικης επιχειρηματιοκοτητας μονο.
Οι επιχειρησεις στο τελος θα τεινουν να αντικαθιστανται με κοινοβιακους συνεταιρισμους και κοινοτισμο.
Απωτερα θα ερθη και η εποχη που η σταδιακη αποχρηματικοποιηση της κοινωνιας θα ειναι σχεδον ολοκληρωτικη. 





ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ?  ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΥΛΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΟΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Ενας τροπος να εξαλειπτε μια κοινωνια, μεσω των νομων ,το χρημα και την εμμεση δουλεία που δημιουργει ,  θα ηταν η ατομικη η συλλογικη ιδιοκτησια να υπαρχει μονο για ενσωματα αγαθα και οχι για αυλα αγαθα. Ας φανταστουμε πως θα ηταν μια τετοια κοινωνία

1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ 
 Π.χ. Ενα σπιτι ειναι ενσωματο αγαθο, αλλα το συμβολαιο-τιτλος-ιδΙοκτησιας του σπιτιου ειναι αυλο ασωματο αγαθο αρα δεν μπορει αν εχει το ιδιο τιτλο ιδιοκτησιας, να το αγορασηξς η να το πωλησης. 
Κανεις δεν μπορει να εχει ιδιοκτησια τα συναιθηματα η τις σκεψεις η την συνειδηση των αλλων ανθρωπων διοτι αυτα ειναι αυλα αγαθα. 
Το χρημα ως αυλο αγαθο επισης δεν μπορει να εχει τιτλο ιδικτησιας δηλ κανεις δεν μπορει να κατεχει ως ιδιοκτησια χρημα. Ετσι σουσιατικα δεν υπαρχει ως αγαθο που μπορεις να αγορασης η να πουλησης . Υπαρχουν μοναδες αξιας αγαθων που τα συγκρινουν στις αγοραπωλησιες αλλα αυτες οι αφηρημενες μοναδες αγαθων , οι ιδιες δεν μπορουν αν γινουν ιδιοκτησια , να τις αγορασης η να τις πωλησεις. Οπως π.χ. δεν μπορεις να αγορασεις 3 κιλα η 5  μετρα ετσι αφηρημενα ως οντοτητα χωρις να ειδικευσεις αν προκειτα για  3 κιλα σιταρι και 5  μετρα σκοινι η 3 κιλα σογια και 5 μετρα κλωστη. 

2) Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΝΣΩΜΑΤΑ ΑΓΑΘΑ
Eτσι καθε ανθρωπος μπορει να εχει περιουσια μονο σε ενσωματα αγαθα (tangible assets). Για την οικονομια και ανταλλαγες φυσικα θα χρειαζεται καποιος να εχει ευκολα ανταλλαξιμο αγαθο (αναλογο του χρηματος) και αυτο θα μπορουσε να ειναι ενα "καλαθι" απο διαφορετικα εμπορευματα (commodities) , π.χ. στην σημερινη οικονομια 1) Σιταρι 2) Σογια 3) Πετρελαιο 4) Φυσικο αεριο 4) Ασημι κλπ Στην πραγματκοτητα υπαρχει κατι τετοιο ηδη τωρα στην οικονομια των εμπορευματων που δρα οπως το χρημα αλλα δεν ειναι χρημα και λεγεται terra (traded reference currency) http://en.wikipedia.org/wiki/Terra_%28currency%29 

3)  ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.
Ενας τετοιος κανονας ιδιοκτησιας κανει αυτοματα το τραπεζικο συστημα αχρηστο, διοτι αυτο βασιζεται στην αγοραπωλησια και ενοικιαση του χρηματος, η στην πολλαπλη ενοικιαση (δανεισμος) του ιδιου  χαρτονομισματος σε πολους διαφορετικους ανθρωπους

4) ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 
Αυτο επισης σημαινει πως δεν μπορει να αγοραση καποιος μετοχες στο χρηματιστηριο διοτι ειναι αυλα αγαθα και απο μονες τους και  τιτλοι ιδιοκησιας στο ενσωματο ενεργητικο επιχειρησεων. Δηλ κατι σαν συμβολαια που οπως αναφεραμε δεν μπορουν αν ειναι αντικειμενο αγοραπωησιας. Μπορει καποιςο να αγοραση ενα μεριδιο του ενεργητικου μια επιχειρησης, αλλα αυτο αποτιμηται λογιστικα σε καποιες μοναδς αξιας και η αξια του αλλαζει πολυ λιγο, και οχι με μια τιμη χρηματιστηριακη που ανεβοκατεβαινει με την προσφορα και την ζητηση. 

5) Η ΚΕΦΑΛΙΟΥΧΙΚΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΩΣ
 ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ
Η απαγορευση των τιτλων ιδιοκτησιας και αγοραπωλησιων αυλων αγαθων εχει μεγαλες απελευθερωτικες ιδιοτητες . Π.χ. Δεν μπορει να αγοραση καποιος την εργασια η τις υπηρεσιες αλλων ανθρωπων. Εργασια θα υπαρχει και συνεργασια, και υπηρεσιες αλλα αυτες δεν μπορουν αν γινουν ιδιοκτησια καποιου η να τις αγοραση και πωληση καποιος.οι ειχειρησεις θα πρεπει να λειτουργουν με ενα αμεσοδημοκρατικο τροπο και οι εργαζομενοι ειναι οι ιδιοι οι ιδιοκτητες , ενω δεν μπορει να υπαρχει ιδιοκτητης που δεν ειναι και εργαζομενος. 
Αυτο ουσιαστικα σημαινει πως δεν μπορει καποιος να προσλαβει εργαζομενους να εγαζονται για αυτον η την εταιρεια. Οι εταιρειες μπορουν να εχουν μονο εργαζομενους-ιδιοκτητες
Τωρα αυλες οικονομικες υπηρεσιες οπως η ασφαλιση μπορουν ευκολα να αντικασταθουν με εναν οργανισμο αρωγης απο το κρατος, και δεν χρειαζεται να μετρουνται και να κοστολογουνταο οι υπηρεσιες με χρημα. 

6) Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΙΣΟΒΙΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 
Σε ενα τετοιο οικονομικο συστημα οπου υπαρχει η ατομικη ιδιοκτησια, αλλα δεν υπαρχει ιδιοκτησια καποιου πραγματος που λεγεται χρημα, οι ανισοτητες στις ιδιοκτησιες θα συνεχισουν να υπαρχουν, και να ακολουθουν την στατιστικη κατανομη του Pareto, διοτι αυτες ειναι προιον της ελευθερης αγορας και  καλλιστα μια ολιγαρχια εχοντων μπορει να εξουσιαζει μια πλειοψηφια μη εχοντων. Οι ανισοτητες διορθωνονται μονο με πολιτικους θεσμους, νομους και αμεση δημοκρατια. Σε ενα τετοιο πιο ανθρωπινο συστημα, θα πρεπει να υπαρχει ο νομος πως καθε ανθρωπος απο την γεννηση του μεχρι τον θανατο του εχει ως βασικο ανθρωπινο δικαιωμα την προσβαση στα βασικα προς το ζην, οπως τροφη, νερο, αερα, ρουχα, ιατρικη περιθαλψη, στεγη, νετακινηση κλπ. ειτε εργαζεται ειτε οχι. Ειναι βασικη απαιτηση ανθρωπινης ελευθεριας.

1. Το οικονομικο θαυμα του Worgle

Ενα νομισματικο συστημα, σχεδον ιδιο με το gradido (http://gradido.net/en/Book/c/1/the_book ) που δεν δημιουργει υπερχρεωση ειναι περισσοτερο δικαιο και το προνομιο έκδοσης χρηματος εχει μονο η πολιτεια και οχι μια ιδωτικη εταιρεια, ειχε εφαρμοστει το 1932 στο Worgl της Αυστριας, με μεγαλη επιτυχια.
Δυο πολυ ενδιαφεροντα αρθρα πανω σε αυτο

http://www.terrapapers.com/?p=21578
http://akisste.com/2012/01/04/worgl/

Saturday, January 25, 2014

0. ΣΤΟΧΟΙ αυτου του μπλογκ

Στοχος αυτης του μπλογκ, ειναι να συνδέσει την οικονομική κρίση με τον τρόπο λειτουργίας του νομισματικού συστήματος που ειναι κλειδωμένο να δημιουργεί υπερχρέωση. Περιλαμβανει  ιδεες για ενα νεο πιο δικαιο νομισματικό συστημα που δεν δημιουργει υπερχρεωση , για το πως λυνεται η τρεχουσα υπερχρεωση με πολιτικες μεθοδευσεις οπως η Αμεση Δημοκρατια ως νεο ανθρωπινο δικαιωμα και ελευθερια  , και ιδεες επισης σχετικες με το καθολικο βασικο  εισοδημα ως ενα νεο ανθρωπινο δικαιωμα, σε ολες τις ηλικιες. Επισης περιλαμβανει και και ψυχολογικες και πρακτικες συμβουλές για αντιμετώπιση της κρισης στην κλίμακα του νοικοκυριού και της μικροεπιχειρησης. 

Ειναι επισης μια συζητηση γενικου  ενδιαφέροντος, για μια νέα εμβάθυνση του τι είναι πλέον χρήμα για τον άνθρωπο, και πως το τραπεζικό χρήμα δημιουργεί τις οικονομικές κρίσεις υπερχρέωσης.  Επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα για το    ποιες αρετές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ελευθερία , νοημοσύνη , αλληλεγγύη , θετική πρόθεση και  αυτό-υπευθυνότητα με την συλλογική τους δύναμη μπορούν να  βγάλουν την κοινωνία και το άτομο  από τις δυσκολίες και να οδηγήσουν σε συλλογική και ατομική ευημερία . 

Το μπλογκ δημιουργηθηκε απο ιδεες για αναρτησεις στο facebook μεσα στο 2014-2015, και αντανακλουν τις ιδεες που ηδη πιο αναλυτικa και μεθοδικα περiγραφονται στα Αγγλικα, στο Μπλογκ http://overdebtmonetarysystem.blogspot.gr/

Στις αναρτησεις υπαρχουν αρκετα ορθογραφικα λαθη. Αλλα αλοιμονο δεν υπαρχει εξαρχης παντα χρονος για ολα. Σιγα-σιγα ομως ελπιζω θα διορθωθουν ολα.

Τρόποι που βιώνουμε το χρήμα και που ορίζουν τις 

λειτουργίες του χρήματος

 


1) Ως μερίδιο στα αγαθά του πλανήτη

2) Ως μέσο συναλλαγών

3) Ως ολοκληρωτισμός στα ανθρώπινα συναισθήματα, όπου τα πάντα συγκρίνονται με τα πάντα που έχουν χρηματική τιμή  και μετρώνται με τη γραμμική η ολική διάταξη των χρημάτων.  Το χρήμα αναγκάζει τη σύγκριση οποιωνδήποτε δύο βιωμάτων που έχουν χρηματική τιμή. Αντίθετα, στις καθαρά υποκειμενικές συναισθηματικές αξιολογήσεις υπάρχουν πολλά  μη συγκρίσιμα βιώματα.

4) Ως μέτρο της ανθρώπινης εργασίας

5) Ως πρώτη ύλη για την οργάνωση της επιχειρηματικής και ομαδικής δραστηριότητας.

6) Ως περιορισμός λογω του χρέους στις δραστηριότητες, ή τριβή στις παραγωγικές δραστηριότητες.

7) Αντίθετα όταν σε αφθονία, ως μέτρο ελευθερίας στις προσωπικές δραστηριότητες

8) Ως τεχνολογία άσκησης εξουσίας από μια μειονότητας ανθρώπων πάνω από την πλειονότητα των ανθρώπων

9) Ως τεχνική για τη δημιουργία ανισοτήτων στο βιοτικό επίπεδο και την δημιουργία κοινωνικής εξουσίας.

10) Ως μέσο πειθούς

11) Ως μακροσκοπική "θερμοκρασία" των κοινωνικών δραστηριοτήτων

12) Ως μέσο για τη ρύθμιση των δίκαιων συμφωνιών, κλπ

13) Ως ενσωματωμένη αξία των πολύτιμων μετάλλων στα κέρματα.

14) Ως διαφορά των τιμών των ίδιων αγαθών μεταξύ διαφορετικών εθνών με διαφορετικά νομίσματα.

15) Ως μόνο το ρευστό μέρος της οικονομικής αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, όπως η ακίνητη περιουσία κλπ. Με άλλα λόγια, σε μια κοινωνία, το χρήμα είναι μόνο το μικρότερο μέρος της συνολικής οικονομικής αξίας ή του πλούτου, τόσο για τον ιδιώτη όσο και για τον δημόσιο τομέα.

16) Ως μέτρο της συμβολής μιας κοινωνικής οντότητας (ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων) στον πολιτισμό σε σχέση με το πόσο ο πολιτισμός συμβάλλει σε αυτη την οντότητα.

17) Η έλλειψη χρημάτων είναι στέρηση της ελευθερίας λογο  ανάγκης και ένας υψηλός νομισματικός πλούτος στην κοινωνία από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος στέρησης της ελευθερίας μεσω της  ανάγκης άλλων ανθρώπων που δεν έχουν αυτόν τον πλούτο και δεν έχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες του πολιτισμού.

 

18) Ως προνόμιο να το εκδίδει και να το εκχωρεί,  μια μειοψηφία που ελέγχει στη συνέχεια την πλειοψηφία, δανείζοντάς την το σε αυτήν (το σημερινό τραπεζικό μοντέλο χρημάτων).

 

19)Οι μονάδες χρήματος μπορούν να θεωρηθούν ως δικαιώματα μονάδων φυσικής ενέργειας! Και έτσι τα χρήματα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την ηλιακή και άλλη ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Τα δικαιώματα για τις φυσικές ποσότητες ενέργειας (ενέργειας / χρόνου) και δρασης (ενέργεια * χρόνος) μπορουν επίσης να συσχετιστούν με τα χρήματα.

20) Ως είδος ποσοτικής μέτρησης κοινωνικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δράσης. (Αυτό απαιτεί μόνο το μέτρο ως μοναδα μετρησης στην πτυχή της αξίας των χρημάτων, όχι την ενσωμάτωση της αξίας και την πτυχή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των χρημάτων).

21) Από τα παραπάνω προκύπτει πως το χρήμα, έχει τις εξής ιδιότητες α) Φορητότητα β)   Ανθεκτικότητα γ) Διαιρετότητα δ) καθολική αποδοχή (τυποποίηση)  και τις εξής τουλάχιστο λειτουργίες α) Συμπεριφορική λειτουργία β) Παρακινητική λειτουργία γ) Πληροφορική λειτουργία δ) Υποχρεωτική Δανειακή-πιστωτικη λειτουργία ε) Ολιγαρχική-εξουσιαστκη λειτουργία ζ) Ανισοτική λειτουργία  η) Διαβρωτική λειτουργία.

 

22)  Το χρήμα κάνει τον άνθρωπο ιδιοτελή, και τον θέλει ιδιοτελή ακόμα και αν είναι ανιδιοτελής

 

23)  Το χρήμα είναι ένα παιχνίδι δικαιωμάτων σε αγαθά και εξουσία πάνω σε ανθρώπους που τους κανόνες του τους φτιάχνουν αυτοί που έχουν περισσότερο χρήμα.